Devizne rezerve manje za 60 miliona evra

Izvor: S media, 15.Dec.2010, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve manje za 60 miliona evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su u novembru smanjene za 59,9 miliona evra i na kraju meseca su iznosile 9,7 milijardi evra, saopštila je danas NBS.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i sredstva povučena od Medjunarodnog monetarnog fonda bile su u vrednosti 4,7 milijardi evra.

Devizne rezerve, kako je navela centralna banka, obezbedjuje pokrivenost novčane mase od 439 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i pokriće više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Zajedno sa deviznim rezervama banaka, koje su na kraju novembra iznosile 2,1 milijardu evra, devizne rezerve zemlje su 11,7 milijardi evra.

Infacija i do 14,5 odsto

Prilivi deviza u novembru bili su po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka u neto iznosu od 16 miliona evra i od kredita Evropske investicione banke od devet miliona evra.

Iz deviznih rezervi NBS isplaćeno je 8,1 milion evra po osnovu obaveza prema inokreditorima, dok je za obezbedjenje nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta i ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru na medjubankarskom deviznom tržištu prodato 185 miliona evra.

Trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u novembru je iznosila 728,3 miliona evra i bila je za 35,4 miliona evra veća nego u prethodnom mesecu. Od početka godine medjubankarska trgovina bila je u vrednosti 8,3 milijarde evra.

Dinar je u novembru nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto, saopštila je NBS.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devizne rezerve smanjene za 59,9 miliona evra

Izvor: Capital.ba, 15.Dec.2010

BEOGRAD, Devizne rezerve Narodne banke Srbije /NBS/ smanjene su u novembru za 59.900.000 evra i na kraju mjeseca iznosile su 9.661.300.000 evra,  saopšteno je danas iz NBS. Uz devizne rezerve banaka, koje su posljednjeg dana novembra iznosile 2.086.600.000 evra, ukupne devizne rezerve zemlje su iznosile...

Nastavak na Capital.ba...

Irski parlament usvojio paket pomoći

Izvor: Blic, 16.Dec.2010, 00:50

DABLIN - Irski parlament je danas odobrio prihvatanje paketa pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vrednog 85 milijardi evra, uprkos pretnjama opozicije da će pokrenuti ponovnu raspravu oko te pomoći, kako bi i veći investitori sa obveznicama u irskim bankama učestvovali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.