Delegacije Beograda i provincije Hebej o privrednoj saradnji

Izvor: RTS, 27.Feb.2015, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacije Beograda i provincije Hebej o privrednoj saradnji

Predstavnici Grada Beograda i kineske provincije Hebej razgovarale su o jačanju ekonomske saradnje i o konkretnim projektima od značaja za Grad. Istaknuto je da srpska prestonica spremno dočekuje investitore.
Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je novinarima, nakon sastanka, da su kineskim delegacijama predstavljeni potencijali i projekti Beograda i da im je ponuđena saradnja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Mi imamo razumevanje od strane kineske države i kineskih gradova, što je u skladu sa proklamovanom politikom vlade i u skladu sa svim što se dešavalo u poslednjih nekoliko meseci posle samita koji je održan u decembru u Beogradu", rekao je Nikodijević.
Nikodijević je najavio da će u provinciji Hebej 2016. godine biti održan sličan samit lokalnih samouprava, što će biti prvi put da se takva vrsta samita organizuje van Evrope.
"Na inicijativu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, zvanično smo danas pozvani na samit i oni će snositi sve naše troškove i troškove prezentacije naše privrede što je velika šansa za Beograd da nastupi na trećem tržištu", rekao je Nikodijević.
Beograd je, dodao je, otvoren za sve koji žele da investiraju u njega, a Grad je u poslednje dve godine vodi "burnu" međunarodnu saradnju i diplomatsku politiku, što je u skladu sa politikom da u narednih desetak godina bude grad koji se najbrže razvija u Evropi.
Provincija Hebej, dodao je Nikodijević, ima oko 73 miliona stanovnika i godišnji BDP od preko 460 milijardi evra i izvoz od 60 milijardi evra, što su "nemerljive cifre" za naše pojmove.
Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević naveo je da su gostima iz Kine predstavljeni konkretni projekti, posebno u oblasti javno-privatnih partnerstava, grin-fild investicija i iz oblasti procesa privatizacije.
Kineskoj delegaciji su, dodao je, predstavljeni projekti iz oblasti energetike, saobraćaja i komunalne infrastrukture, ali i projekat "Beograd na vodi", koji je izazvao veliko interesovanje kineskih investitora.
Milosavljević je dodao da Gradska uprava predstavlja Beograd kao jednu od najpoželjnijih evropskih investicionih destinacija, jer se pred investitore izlazi sa konkretnim projektima.
"Postoji veliki investicioni potencijal i Beograd spremno dočekuje investitore i svaki vid podrške i otvorenosti Beograda ka investitorima postoji", zaključio je Milosavljević.
Zamenica guvernera privincije Hebej Đin Bojong izrazila je zadovoljstvo što je kineska delegacija posetila Beograd sa namerom da uspostave privrednu saradnju između te provincije i prestonice Srbije.

Bojong je dodala da se provincija Hebej nalazi na severu Kine i predstavlja "veliku reprezentativnu provinciju" koja se prostire na površini od 188.000 kvadrtnih kilometara.
Ta provincija, dodala je, radi na jačanju saradnje sa svetom, u čemu Srbija zauzima veoma važno mesto.
Provincija će, kako je rekla, 2016. godine biti domaćin konferencije 16+1 lidera lokalnih samouprava centralne i istočne Evrope.
Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da je delegacija provincije Hebej prva visoka delegacija Kine, nakon posete kineskog premijera Beogradu u decembru prošle godine.
Mančang je dodao da kineska vlada daje veliku podršku saradnji dve zemlje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PRIJEM U STAROM DVORU: Kineskoj delegaciji predstavljeni projekti Beograda

Izvor: Kurir, 27.Feb.2015

Projekti su podeljeni u tri grupe - iz oblasti javno-privatnog partnerstva, iz oblasti grinfild investicija i oblasti procesa privatizacije..BEOGRAD - Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, gradski menadžer Goran Vesić i zamenik gradonačelnika Borko Milosavljević primili su danas...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.