DOBRO DOŠLI NA SVETSKU BERZU: Prijavite se i uzmite 50 evra ovde!

Izvor: Telegraf.rs, 01.Okt.2014, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBRO DOŠLI NA SVETSKU BERZU: Prijavite se i uzmite 50 evra ovde!

Čitaocima Telegrafa koji žele da se oprobaju u berzanskom trgovanju, FXLider poklanja 50 evra za trgovanje cenom akcija Alibabe i drugih svetskih kompanija

FXLider, svim čitaocima Telegrafa koji žele da se oprobaju u berzanskom trgovanju, poklanja 50 evra za trgovanje cenom akcija Alibabe i drugih svetskih kompanija.

Prijavite se i uzmite 50 evra ovde.

Alibaba, kineski gigant kada je u pitanju onlajn prodaja, nedavno je održao inicijalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << javnu ponudu za 21.8 milijardi dolara čime je vrednost kompanije procenjena na 168 milijardi dolara. Prema određenim pokazateljima ovo je bila najveća inicijalna javna ponuda (IPO) kada su u pitanju kompanije za onlajn trgovinu na globalnom nivou i najveća IPO u istoriji SAD-a. Ova kompanija je jedinstvena po kombinaciji veličine, rasta i profitabilnosti. Malo je kompanija koje se mogu sa njom porediti. Jedino Fejsbuk možda donekle ima sličnu strukturu.

Foto: Promo

Iako je tek u septembru 2014. godine održana IPO na Njujorskoj berzi (NYSE), planovi su otpočeli pre više od godinu dana. Međutim nije bilo moguće da se postigne dogovor koji bi bio u skladu sa pravnom regulativom u Hong Kongu. Nakon planova da se akcije lansiraju po ceni od 68 dolara već prvi dan trgovanja zatvoren je sa cenom od 93.89 dolara po akciji što je rast od 38.00%.

- Kao najpopularnija destinacija kada je u pitanju onlajn kupovina, Alibaba je tokom prošle godine procesuirala transakcije u vrednosti od preko 248 milijardi dolara što je više nego što su uspeli da ostvare eBay i Amazon zajedno. Na svoj način, Alibaba je primer novog ekonomskog modela koji Kina pokušava da usvoji. Zvaničnici kompanije očekuju da u narednih 15 godina Alibaba nadmaši po veličini Wal-Mart. Zapadni investitori veruju da je Alibaba način da strane investicije udju u Kinu i ako cena akcije nije niska. Prema njihovom mišljenju, ukoliko se održi dosadašnji profil margina i rast kompanije, cena akcija će verovatno nastaviti da raste – navode iz FXLider-a.

Foto: AP/Tanjug

Najveći deo kompanije u vlasništvu je SoftBank (34%), zatim Yahoo-a (23%), osnivač Jack Ma je vlasnik 8.9%, potpredsednik kompanije Joseph Tsai 3.6% i 31% je u vlasništvu ostalih. Odluka da se izađe na NYSE doneta je da bi se obezbedila alternativna klasa akcijske strukture koja bi izabranoj manjini akcionara obezbedila dodatnu kontrolu nad upravnim odborom sto pravna regulative u Hong Kongu ne dozvoljava.

- Svet se sve više okreće virtuelnom svetu cemu u prilog dovoljno govori podatak da samo u Kini preko 660 miliona korisnika interneta prelazi na pametne telefone što otvara pravo bojno polje medju internet gigantima ove zemlje. Alibaba nastavlja svoju borbu za korisnike pametnih telefona ali sada će imati i nove rivale. Najveći rival Alibabe je Tencent sa 355 miliona korisnika i ova kompanija troši bukvalno milijarde dolara za investicije koje bi joj pomogle da ostane konkurenta – kažu u FXLider-u.

Foto: sxc.hu/ilco

Iako je IPO Alibabe najveća IPO u istoriji SAD-a, tržište onlajn kupovine i dalje konstantno raste, naročito u Kini, tako da su i očekivanja kada je Alibaba u pitanju veoma visoka.

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.