Crnogorci se okrenuli proizvodnji mleka

Izvor: B92, 05.Jul.2015, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorci se okrenuli proizvodnji mleka

Ukupna proizvodnja mleka u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 191,8 miliona litara, što je pet odsto više nego godinu dana pre.

Najveći deo mleka, 93 odsto, čini kravlje, a prosek pomuženog mleka po kravi je 2.800 litara, saopštio je Zavod za statistiku, Monstat.

Prema podacima Monstata, ukupan broj goveda u prošloj godini u odnosu na 2013. veći je pet odsto, dok je broj krava muzara porastao tri odsto, prenela je Radio i Televizija Crne Gore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Zabeležen je i rast ukupnog broja ovaca od sedam odsto, priplodnih ovaca osam odsto, ali i pad broja ovaca za mužu - osam odsto.

Broj koza porastao je 11 odsto, dok je ukupan broj svinja povećan sedam odsto. Najveći rast od 70 odsto zabeležen je kod svinja za tov.

Pad je zabeležen kod ukupnog broja živine i to četiri odsto, a kod kokošaka šest odsto. Proizvodnja jaja za konzum, takođe, je pala i to 4,6 odsto.

Broj konja je povećan dva odsto. Lami, bivši komesar Evropske komisije i francuski ministar finansija, ocenio je da će "za oporavak Grčke biti potrebno između pet i deset godina, ako to bude unutar Evropske unije, a mnogo sporije i mukotrpnije će biti ako to ne bude slučaj".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.