Cena zlata i danas rekordna

Izvor: S media, 16.Nov.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena zlata i danas rekordna

Berzanska cena zlata je danas porasla do novog rekordnog nivoa, nakon što su investitori kupovinom tog dragocenog metala pokušali da se zaštite od pada vrednosti dolara.

Zlato je na indikativnoj berzi u Njujorku poskupelo na rekordnih 1.126 dolara za finu uncu (f.unca = oko 31,100 grama), dok je istovremeno cena platine porasla na maksimum od septembra 2008, a dolar oslabio 0,3 procenta u odnosu na korpu šest drugih jakih valuta.

Trgovci sirovinama su, inače, usmerili >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pažnju na tekuću posetu američkog predsednika Baraka Obame Kini, a očekuje se da će on sa kineskim liderima razgovarati o vrednosti juana. Vrednost te valuta je, prema oceni vlade SAD potcenjena.

Na poskupljenje zlata, čija je cena u poslednje dve i po nedelje porasla deset odsto, uticala je i prognoza investicionog fonda "Blek Rok", koji savetuje američku Upravu federalnih rezervi, da će "najsjajniji od svih metala" dodatno poskupeti i da će centralne banke ove godine biti neto kupci tog metala.

"Najnovije poskupljenje zlata u dolarima je izazvalo istovremeni rast cene tog metala izražene u drugim valutama", izjavila je menadžerka dva fonda u sklopu "Blek Roka".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.