CROBEX10 bez previše potencijala za rast

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Maj.2016, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CROBEX10 bez previše potencijala za rast

ANALIZA - U idućem tromjesečju će i dalje u fokusu investitora biti potezi središnjih banaka, s obzirom da je ESB nedavno uveo dodatne mjere labavljenja monetarne politike.

Dakle, visoka likvidnost sustava i relativno povoljne makroekonomske prognoze idu u prilog dioničkim tržištima pa tako očekujemo i rast indeksa SIE  regije. U odnosu na očekivanu dobit sastavnica u 2016. relativno najpovoljnije je vrednovan ruski indeks MICEX (P/E 2016e: 7.7×). Međutim, zbog neravnoteže >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ponude i potražnje na naftnom tržištu i još uvijek zategnutih političkih odnosa, realizaciju potencijala rasta očekujemo tek u drugoj polovici godine.

Najveću očekivanu dugoročnu stopu rasta zarada sastavnica od 5,1% ima rumunjski BET, a taj bi indeks mogao ostvariti i solidan rast u sljedećem razdoblju zahvaljujući  snažnim makroekonomskim očekivanjima (očekivani rast BDP-a u 2016. od 4%) i relativno povoljnom vrednovanju (očekivani P/E za 2016. iznosi 11,2×). Na domaćem tržištu će u fokusu investitora i dalje biti sporost u provedbi strukturnih reformi i fiskalne konsolidacije.

Ipak, u nadolazećem razdobljuračunamo s pozitivnim impulsima od još jedne uspješne turističke sezone i početkom oporavka potrošačkog optimizma zbog izostanka inflatornih pritisaka. U skladu s navedenim, kretanja na Zagrebačkoj burzi će uglavnom biti pod utjecajem lokalnih faktora, a tek u manjoj mjeri globalnih kretanja te stoga očekujemo minimalan rast indeksa CROBEX10 u drugom tromjesečju. Puno potencijala za rast ne daje ni relativno vrednovanje jer očekivani P/E omjer za 2016. indeksa CROBEX10 iznosi 16,1× te je najviši u SIE regiji. Također, u 2016. očekujemo pad dobiti sastavnica indeksa CROBEX10 dok je dugoročna procijenjena stopa rasta zarada tek 2%.

Ipak, očekujemo da će Vlada donijeti plan reformi i započeti s njihovom provedbom u što kraćem rokušto bi se onda zasigurno odrazilo i na investicijsku klimu i dioničko tržište te donijelo više optimizma i povećanje likvidnosti do kraja godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.