Izvor: B92, 28.Mar.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG banke na zanima direktan promet

Podgorica/Beograd -- Direktan platni promet između Srbije i Crne Gore ne postoji iako su uslovi za njegovo uspostavljanje ispunjeni pre više od tri godine.

Razlog za to je nezainteresovanost poslovnih banka u Crnoj Gori.

Iz NBS kažu da do sada nijedna banka iz Crne Gore nije pokazala interesovanje da se uključi u kliring međunarodnih plaćanja na osnovu Sporazuma o kliringu koji su još 2007. godine potpisale CB Bosne i Hercegovine, NBS i CB Crne Gore, kako bi se omogućio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brz, efikasniji i jeftiniji platni promet sa inostranstvom.

Iz Centralne banke Crne Gore saopšteno je da su dve banke potpisale ugovore, ali da to ne znači da su uključene u međunarodni kliring plaćanja.

Platni promet između Srbije i Crne Gore, prema podacima NBS-a, 2010. godine iznosio je 90,9 miliona evra što je za 61 odsto više u odnosu na 2009. godinu, dok je broj plaćanja povećan za 28 odsto. Troškovi platnog prometa sa inostranstvom koje zaračunavaju poslovne banke kreću se u iznosu od oko jedan odsto po plaćanju.

Trenutno, u međunarodnom plaćanju, učestvuju 24 banke i to 19 iz Srbije i pet banaka iz BiH. Platni promet između Srbije i Crne Gore tako se još obavlja preko inokorespondentnih banaka, gde je provizija znatno veća, a najčešće treba i više od dva dana da novac legne na račun.

Iz Udruženja banaka Crne Gore je ranije saopšteno da prilikom uvođenja posebnog kliring sistema između Srbije, BiH i Crne Gore nije bilo saglasnosti poslovnih banaka zbog strogih pitanja likvidnosnih standarda predviđenog rešenja i zbog troškova softverskih izmena kojima je poslovne banke trebalo da budu izložene.

I iz NBS-a i CBCG je Beti, međutim, rečeno da su banke u obavezi da obezbede samo jedan personalni računar određenih karakteristika (za instalaciju softvera).

"To se ne može smatrati velikim troškom", saopšteno je iz CBCG. U toj instituciji kažu i da su sve banke upoznate sa tim načinom plaćanja ali da je uključivanje u regionalni sistem kliringa zasnovano na dobrovoljnoj osnovi i zavisi od autonomne procene svake banke.

"CBCG je obezbedila svu potrebnu infrastrukturu za obavljanje ovog posla. To podrazumeva obezbeđenje poslovnoj banci, bez naknade, softvera za komunikaciju koji služi za uspostavljanje konekcije na sistem operatera kliringa, zatim aplikacije za izradu i elektronsko dostavljanje podataka, kao i potrebne parametre za korišćenje aplikacije", saopšteno je iz te institucije.

I iz NBS-a je saopšteno da priključenje u međunarodni kliring ne iziskuje obavezno navedene troškove, jer su se pojedine banke u Srbiji uključile bez ulaganja u dodatne izmene u svom softverskom sistemu.

Privrednici Srbije i Crne Gore su u nekoliko navrata saopštili da je najveći problem u njihovoj saradnji to što između dve države nema direktnog platnog prometa već se odvija preko inokorespondentnih banaka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Patrijarh hoće da smanji pritisak Crne Gore na Srbe

Izvor: Blic, 28.Mar.2011

BEOGRAD - Tri dana pred početak popisa stanovništva u Crnoj Gori verski poglavari su se umešali u državna i politička pitanja. Patrijarh Srpske pravoslavne crkve i muslimanski verski prvaci pozvali su juče svoje sunarodnike da “se okupe oko vere, nacije i jezika”. ..Podsećanje na retoriku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.