CG: Uvoz sedam puta veći od izvoza

Izvor: B92, 01.Sep.2014, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Uvoz sedam puta veći od izvoza

Crna Gora je u prvih sedam meseci ove godine uvezla skoro sedam puta više hrane nego što je vredeo izvoz životnih namirnica.

Podaci, međutim ukazuju da je izvoz za sedam meseci bio 54,4 procenta veći u odnosu na isti period prošle godine i da je vredeo oko 47 miliona evra, pokazuju danas objavljeni podaci Ministarstva poljoprivrede.

Crna Gora je u istom periodu uvezla 270 miliona evra hrane, što je 3,4 odsto više nego u odnosu na prošlu godinu.

U Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poljoprivrede ukazuju da je "značajno" povećano učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni, te da je povećana pokrivenost uvoza izvozom.

Glavni spoljnotrgovinski partneri, kada je reč o hrani, su zemlje CEFT-e i Evropske unije (EU).

Crna Gora najviše izvozi vino, prerađevine od mesa i pivo, dok u uvozu dominiraju sveže svinjsko meso, gazirana pića, mleko i mlečni proizvodi, brašno i proizvodi na bazi žitarica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.