Izvor: N1 televizija, 08.Feb.2017, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CEFTA slavi 10 godina - šta je donela zemljama regiona?

Politika i prošlost na ovim prostorima obično u senci drže ekonomiju. A region je udružen kroz CEFTA sporazum, koji ove godine obeležava desetu godišnjicu. Šta je zapravo zona slobodne trgovine na zapadnom Balkanu donela zemljama regiona?

Izvor: N1

Rasim Ljajić: Ekonomija je išla drumom, a politika šumom.

Branko Azenski: Problem na Balkanu je što ima više šume, nego druma.

Koliko je u takvim uslovima, domaća privreda uspela >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da profitira od primene Sporazuma CEFTA.

Brojke pokazuju da je napretka bilo. Na tržištu Bosne i Hercegovine završi više robe iz Srbije, nego na tržištima SAD, Rusije i Kine zajedno. To je samo jedan od primera kako je CEFTA podigla nivo spoljnotrgovinske razmene u regionu. U 2016. najviše su se izvozila bezalkoholna pića, ulja od nafte, proizvodi od žitarica. A uvozio čelik, ugalj i lekovi.

"Spoljno trgovinska razmena je povećana za 2,5 puta, da je izvoz zemalja članica CEFTA sporazuma u Evropsku uniju povećan 3,6 puta. Zemlje CEFTE su drugi po redu spoljno trgovinski partner Srbije nakon EU", objašnjava ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

U praksi, problema ima. Da bi životni standard građana bio bolji, svaka zemlja mora da poveća izvoz, koji bi u bruto domaćem proizvodu trebalo da ima učešće od najmanje 50 odsto. Bolje rezultate koči politilika.

"Pri svakoj povišenoj retorici, kada su u pitanju politički odnosi u regionu, razmisle o tome šta to zaista košta, koliko to košta za privredu, koliko košta za građane, koliko to košta radnih mesta", navodi predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Nedostatak važećeg CEFTA sporazuma su i necarinske barijere. Iako su mnoge - prema rečima Čadeža - ukinute, nove su i uvedene. Zajednički problem za rešavanje, osim komplikovanih procedura na graničnim prelazima, je i korupcija.

"Problem se zove korupcija na graničnim prelazima. Problem je korupcija koja ne može da se iskoreni zbog nivoa životnog standarda na ovim prostorima i stanja u administracijama u državama", kaže predsednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski.

Ipak, pre deset godina srpska trgovinska razmena sa zemljama CEFTE iznosila je 1,8 milijardi evra, a sada je 2,8 milijardi evra, dok je suficit bio 1,1 milijardu, a sada je 2,1 milijardu. Kako je u 2017. Srbija preuzela predsedavanje CEFTOM, nadležne instiutucije dale su i obećanje: uložiće napore da se barijere uklone i regionalna saradnja bude efikasnija.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Politika drži u senci ekonomiju

Izvor: N1 televizija, 08.Feb.2017

Politika i prošlost na ovim prostorima obično u senci drže ekonomiju. A region je udružen kroz CEFTA sporazum, koji ove godine obeležava desetu godišnjicu. Šta je zapravo zona slobodne trgovine na zapadnom Balkanu donela zemljama regiona?..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.