Izvor: Blic, 16.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarin: Svetska ekonomska kriza neće zaobići Srbiju

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je danas da svetska ekonomska kriza neće zaobići našu zemlju i da je potrebno brzo reagovati i sagledati realnost, kako bi se ublažile posledice globalne ekonomske krize, koji su "postali veoma izraženi u Srbiji".



Bugarin je RTS-u rekao da su ti efekti izraženi, pre svega kroz porast cena, povećanje kursa evra , smanjenje planiranih direktnih investicija, nemogućnost ubrzanog definisanog rasta, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemlja imala u poslednjih četiri-pet godina po stopi od šest do osam odsto.

Podsetivši da je ove godine planirano da taj rast bude tri i po odsto, Bugarin je rekao da je važno da se brzo reaguje da određeni privredni subjekti ne uđu u recesiju, odnosno da kriza ne uzme ozbiljan danak.

"Trajnije posledice je moguće izbeći kvalitetnim pristupom i definisanjem određenih mera, a vlada je to i uradila, ali u ovom momentu je značajno obezbediti jedinstvo učesnika svih subjekata koji utiču na kreiranje privrednog ambijenta - od vlade, uključujući izvršnu i zakonodavne vlasti, poslodavce, sindikate, nevladine organizacije", kaže Bugarin.

On je istakao da bi primena potrebnih mera trebalo da počne što pre, odnosno početkom februara, jer se očekuje da najveći efekat te krize u Srbiji bude manifestovan u periodu mart - april - maj.

Predsednik PKS je rekao da će krizom najviše biti pogođeni sektori crne i obojene metalurgije, automobilske industrije, industrije građevinskog materijala i to će imati i indirektne posledice tako da "nijedna privredna grana neće biti zaobiđena". Prema njegovim rečima, privatizacija će tokom 2009. biti prilično otežana.

"U Srbiji je trenutno oko 600 kompanija koje u strukturi vlasništva imaju društveni kapital i koje još nisu privatizovane", rekao je Bugarin i ukazao da je potrebno dati određene podsticaje za privatizaciju.

Srbija može biti i regionalni lider u izvozu i da se mogu dati podsticaji i olakšice firmama koje su pretežno izvoznici, istakao je on.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kriza neće zaobići Srbiju

Izvor: RTS, 16.Jan.2009

Svetska ekonomska kriza neće zaobići Srbiju, pa je potrebno brzo reagovati i sagledati realnost, kako bi se ublažile posledice koje su postale veoma izražene, izjavio predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin. Nijedna privredna grana neće biti zaobiđena. Otežana privatizacija u 2009. Najteža...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.