Berza za građevinare na portalu PKS

Izvor: B92, 30.Avg.2014, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berza za građevinare na portalu PKS

Na veb portalu Privredne komore Srbije otvorena je stranica koja će omogućiti udruživanje malih sa velikim građevinskim firmama u dobijanju posla u inostranstvu

Reč je o nekoj vrsti "berze" gde će svaka građevinska firma moći da ostavi svoje podatke, što bi trebalo da dovede do jednostavnijeg kontakta u slučaju zainteresovanosti za određene poslove.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo pri Privrednoj komori Srbije Viktor Kobjerski rekao je Tanjugu da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to biti prvi put da se na jednom portalu nađe ponuda i tražnja, odnosno gde firme imaju mogućnost da istaknu svoje "lične karte", a zainteresovani da izaberu one za koje smatraju da im odgovaraju.

Suština je, prema njegovimm rečima, da te "lične karte" treba da sadrže sve o svakoj firmi, a pre svega o tome kakvim resursima raspolažu, šta rade i šta nude.

"Tako na primer, male i velike firme, bez razlike, koje imaju određen broj radnika, inženjera, mogu da istaknu na sajtu da je samo deo njih na raspolaganju za konzorcijum. Isto važi i za mašine", objašnjava Kobjerski.

Male firme bi mogle da dobiju posao u inostranstvu, samo ako se udružuju sa velikima, ističe on, i dodaje da na našem tržištu građevinarstva trenutno postoje samo tri firme koje su dovoljno jake da mogu da povedu konzorcijume u inostranstvo - Energoprojekt, Mostogradnja i Putevi Užice.

"Nosioci konzorcijuma mogu da budu samo oni koji su jaki. Samo oni mogu da povedu firme i da sa njima dobiju još više poslova", rekao je Kobjerski i ocenio da će biti potrebno oko mesec dana da firme shvate prednsti ovog sajta i da počnu to da koriste.

On je ukazao da građevinska industrija u Srbiji jedva opstaje, i da nije tih poslova u inostranstvu, sve bi odavno nestalo.

"Pretpostavljam da, kad se budu udruživali u konzorcijume, da će moći da računaju i na pomoć države kroz neki garancijski fond ili na neki drugi način. Država bi mogla da pomogne da se malo pojača konkurisanje na stranim, a i da se dobiju garancije na našim tržištima da i mali direktno mogu da dobiju posao", rekao je Kobjerski.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nova šansa za male građevinske firme

Izvor: Šumadija Press, 31.Avg.2014, 13:46

Na veb portalu Privredne komore Srbije otvorena je stranica koja će omogućiti udruživanje malih sa velikim građevinskim firmama u dobijanju posla u inostranstvu.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.