Beogradu 30 novih tramvaja

Izvor: B92, 03.Nov.2009, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradu 30 novih tramvaja

Beograd -- Grad Beograd potpisao je sa španskom kompanijom "Kaf" ugovor o nabavci 30 novih tramvaja, čija je ukupna vrednost oko 81 milion evra.

Tramvaji bi trebalo da budu isporučeni u naredne tri godine. Vrednost jednog tramvaja je dva miliona i sto hiljada evra, a ugovorom su obuhvaćeni i rezervni delovi.Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je u Skupštini grada da će 30 novih tramvaja znatno poboljšati kvalitet prevoza, ali i pružiti lepšu sliku grada na čijim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će ulicama saobraćati nova vozila.

Za nabavku tramvaja Evropska investiciona banka dala je kredit od 20 miliona evra, dok će ostatak biti plaćen iz budžeta Grada do 2014. godine.

"Kada dobijemo ovih 30 tramvaja, grad će izgeldati bolje. Tramvaji će ići novim tramvajskim šinama, koje se uspešno rekonstruišu već nekoliko godina, a najintenzivnije poslednjih godinu dana”, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Novi tramvaji biće niskopodni, moći će da prime maksimalno 240 putnika, sa 78 mesta za sedenje, a imaće i klima uređaje.

Njihova maksimalna brzina je 30 kilometara na sat.

Špansku kompaniju "KAF” izabrala je stručna komisija, rekao je gradonačelnik, navodeći da je komisija ocenila da su španski tramvaji bolji od onih koje je ponudila hrvatska kompanija "Končar”, iako je njihova ukupna ponuda bila nekoliko procenata jeftinija.

Moguće je i da će neka domaća preduzeća sarađivati sa "KAF-om” u ovom projektu.

"Sigurni smo da će u budućnosti biti još projekata. Španija, naše kompanije i tehnologija nestrpljivo očekuju priliku da rade sa vama, da ponude nove projekte i nove proizvode Beogradu i Srbiji”, izjavio je ambasador Španije u Beogradu Injigo de Palasio Espanja.

Novi tramvaji neće biti jedino poboljšanje gradskog prevoza koje očekuje Beograđane.

"Sledeće godine će Beograd dobiti 83 nova trolejbusa, koji će zameniti ove stare, a koji su u dosta lošem stanju”, najavljuje gradonačelnik Đilas.

"Sledeće godine ćemo u Beogradu ugraditi klima uređaje u preko 200 autobusa”, rekao je on.

Do trenutka kada na ulice Beograda budu stigli novi tramvaji, biće rekonstruisano oko 90 odsto šina. Do sada je rekonstrisano 37 kilometara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grad kupuje 30 tramvaja

Izvor: Danas, 02.Nov.2009, 23:50

U Skupštini grada danas će biti potpisan ugovor o nabavci 30 novih tramvaja. Ugovor za nabavku 30 tramvaja za GSP Beograd potpisaće direktor Agencije za investicije Marko Blagojević i Jesus Esnaola i Felipe Rodrigo iz kompanije CAF iz Španije.

Nastavak na Danas...

Beograd dobija 30 novih tramvaja

Izvor: RTS, 03.Nov.2009

Potpisan ugovor o nabavci 30 novih tramvaja za Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd, rekao gradonačelnik Dragan Đilas. Ukupna vrednost tramvaja, koji će biti isporučeni u naredne tri godine, oko 81 milion evra. ..Grad Beograd potpisao je sa španskom kompanijom "Kaf" ugovor o nabavci 30 novih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.