Beogradska berza: Pomet značajno povećan u odnosu na juče

Izvor: GdeInvestirati.com, 18.Dec.2014, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza: Pomet značajno povećan u odnosu na juče

BEOGRAD - Promet na tržištu kapitala je značajno povećan u odnosu na juče, ali indeksi i dalje ne pronalaze put oporavka od pada koji neprekidno traje već gotovo dve pune sedmice.

Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 skliznuo je za 0,78 odsto na 649,63 poena, dok je širi pokazatelj stanja na tržištu, indeks Belexline, oslabio za preko 1 odsto na 1.310,98 indeksnih poena. Ukupan promet u trgovanju akcijama iznosio je 71,1 miliona dinara.

Za više od dve >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << trećine prometa na berzi zaslužne su akcije AIK banke. Prioritetne akcije banke iz Niša (AIKBPB) upisale su 31,5 miliona dinara prometa, ali je cena od 750 dinara po akciji ostala nepromenjena. Obične akcije iste banke, registrovale su korekciju cene od 2,36 odsto na 1.611 dinara, pri čemu je promet iznosio 17,3 miliona dinara. Od ostalih hartija iz bankarskog sektora, obične akcije Komercijalne banke (KMBN) potonule su za 4,17 odsto na 2.300 dinara, ali uz minimalan promet od 0,1 miliona dinara.

Predvodnik prometa vlasničkim hartijama kompanija iz realnog sektora, bile su akcije poznatog konditora iz Požarevca. Naime, akcije Bambija (BMBI) zabeležile su rast od gotovo 1 odsto na 45.801 dinara, dok je promet iznosio nemalih 8 miliona dinara. Veliki pad cene akcija Naftne Industrije Srbije (NIIS), koji skoro bez prekida traje već tri trgovačke nedelje, danas je zaustavljen. Iako je trgovanje otvoreno po jučerašnjoj ceni od 701 dinara, kako je vreme odmicalo tražnja je postajala sve veća, da bi u samom finišu trgovanja „počišćena“ sva ponuda po ceni od 740 dinara. Ipak, prosečna ponderisana cena iznosila je 721 dinara po akciji, pa je uz dnevni rast od 2,85 odsto ukupan promet iznosio 7,7 miliona dinara. Aerodrom Nikola Tesla (AERO) zabeležio je promet od 2,7 miliona dinara, po prosečnoj ceni od 899 dinara, pa je dnevni pad cene iznosio 0,33 odsto. Gotovo identičnu cenu od 898 dinara na kraju trgovačke sesije, imale su i hartije Energoprojekt holdinga (ENHL). Promet je iznosio 0,8 miliona dinara a korekcija cene 0,22 odsto. Na MTP segmentu tržišta, izdvojile su se akcije Sretena Gudurića iz Užica (SRGD) sa prometom od 1,4 miliona dinara, ali se cena od 1.370 dinara po akciji nije menjala.

Posle jučerašnjeg velikog prometa, usled nepostojanja odgovarajuće ponude, nije registrovana bilo kakva realizacija obveznica stare devizne štednje.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.