Amerikanci neće da troše, a džep sve puniji

Izvor: B92, 25.Nov.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci neće da troše, a džep sve puniji

Amerikanci su se u oktobru uzdržavali od potrošnje, koja je napredovala najsporijim tempom od početka godine, pokazali su podaci Ministarstva trgovine SAD.

Domaća potrošnja, koja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti SAD, porasla je prošlog meseca 0,1 odsto, isto kao u septembru, a poslednji put je bila tako slaba u januaru kada je pala 0,4 odsto zbog oštre zime, prenosi agencija Frans pres.

Amerikanci su, sa druge strane, prošlog meseca imali više novca u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << džepovima, budući da su lični prihodi porasli 0,4 odsto, u skladu sa trendom od početka godine. Građani taj novac nisu trošili, pa je stopa lične štednje u odnosu na ukupne raspoložive prihode u oktobru porasla na 5,6 procenata sa 5,3 odsto iz septembra.

Na domaću potrošnju je u oktobru uticalo relativno toplo vreme, zbog čega nije mnogo potrošeno na zagrevanje domova, a ušteda će omogućiti građanima da potroše više u periodu božićnih i novogodišnjih praznika, kada maloprodavci tradicionalno beleže lavovski deo profita, navodi Ijan Šeperdson iz kompanije Panteon makroekonomiks.

Inflacija je u oktobru ostala znatno ispod ciljnog nivoa američke centralne banke od 2,0 odsto, budući da je indeks potrošačkih cena porastao 0,1 odsto nakon pada od 0,1 odsto iz septembra, navodi ministarstvo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.