Akcionari podržali rukovostvo Jahua

Izvor: B92, 04.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcionari podržali rukovostvo Jahua

San Hoze -- Upravni odbor američke internet kompanije "Jahu" (Yahoo) dobio je snažnu podršku akcionara na vanrednoj izbornoj skupštini.

Podrška je usledila nakon što su se investitori saglasili sa postupkom rukovodstva koje je odbilo neprijateljsku ponudu softverskog giganta "Majkrosofta" da ih preuzme. Za ostanak na funkciji generalnog direktora "Jahua" Džerija Janga, koji je 1995. osnovao tu kompaniju, glasalo je čak 85 odsto akcionara.

Na funkciji će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostati i ostali članovi Upravnog odbora, pošto su dobili minimalno 78 procenata glasova akcionara, objavila je agencija "Blumberg".

Tako snažna podrška akcionara rukovodstvu "Jahua", koje je odbilo ponudu "Majkrosofta" da ih preuzme obrazlažući to niskom ponudjenom cenom, iznenadila je čak i neke vodeće predstavnike "Jahua", komentarišu analitičari.

Rukovodioci "Jahua" su se, naime, pripremali na značajniji otpor svojim nastojanjima da kompanija ne bude prodata "Majkrosoftu", objavile su svetske agencije .

Po njima, rukovodstvo "Jahua" je kritikovala samo šačica akcionara-investitora, koji su upozoravali na pad vrednosti akcija kompanije, posle majskog kraha razgovora sa "Majkrosoftom".

Dramatičniji tok vanredne izborne skupštine, čiji su rezultati objavljeni juče, kompanija je predupredila minulog meseca kada je zaključila primirje sa ključnim akcionarom-investitorom "Jahua" Karlom Ianom (Carl Icahn).

Ian, koji nije prisustvovao vanrednoj skupštini više od 100 akcionara, a u kompaniji poseduje značajan manjinski udeo, pre dogovora je pretio da će insistirati na smeni čitavog Upravnog odbora i generalnog direktora "Jahua", zalažući se za prihvatanje neprijateljske ponude "Majkrosofta" za preuzimanje.

Ian i njegova dva saradnika će, zahvaljujući tom dogovoru, idući mesec postati novi članovi Upravnog odbora tog internet pretraživača, koji će biti proširen na 11 članova.

"Majkrosoft" je prvobitno ponudio 44,6 milijardi dolara u akcijama i gotovini za kupovinu "Jahua", ali je tu ponudu kasnije poboljšao na blizu 50 milijardi dolara.

Ni prvu ni drugu ponudu "Jahu", međutim, nije prihvatio, ocenivši ih kao preniske, podsetio je Rojters ukazujući da je ta kompanije, braneći se od neprijateljskog preuzimanja, ušla u pregovore o saradnji i sa najvećim svetskim internet pretraživačem "Guglom" (Google).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Akcionari odlučili, Yahoo se ne prodaje

Izvor: Mondo, 04.Avg.2008

Upravni odbor američke internet kompanije Yahoo dobio je snažnu podršku akcionara na vanrednoj izbornoj skupštini, pošto su se investitori saglasili sa postupkom rukovodstva koje je odbilo neprijateljsku ponudu softverskog giganta Microsofta da ih preuzme.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.