Agenti za nekretnine samo sa licencom

Izvor: Večernje novosti, 30.Sep.2013, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agenti za nekretnine samo sa licencom

AGENCIJE za promet nekretnina moraće ubuduće da sklapaju ugovore sa nalogodavcima, a to su kupci, prodavci, zakupci i zakupodavci stanova i kuća. Takođe, posredovanjem u prometu nekretnina moći će da se bave samo agencije ili preduzetnici koji su upisani u registar Ministarstva trgovine, a agenti će morati da imaju završenu srednju školu i polagaće stručni ispit. Posrednici će biti u obavezi da imaju i ugovore sa osiguravajućim kućama, a te polise štitiće nalogodavce ako agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ne ispoštuju obaveze. Ovo su samo neke od novina predviđenih Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, o kojem će u utorak raspravljati poslanici u parlamentu. Prema planu Ministarstva trgovine, u roku od 18 meseci licence će dobiti oko 1.000 agencija i oko 2.000 agenata. Ovim zakonom, kažu u Ministarstvu, konačno se uvode evropski standardi na tržište nepokretnostima. - Svi u prometu nekretnina moraju da otvore četvore oči, a posebno kupci - kaže Željko Stojanović, viši savetnik u Ministarstvu. - Posrednik ima pravo na posredničku naknadu, a kupoprodajnu cenu kupac uplaćuje direktno prodavcu na račun. Agencija tako ne može da prevari kupca. Ali može da mu nanese štetu zbog nestručnog uvida u vlasničku evidenciju ili ne upozori kupca da je na željene kvadrate upisana hipoteka... U takvim slučajevima kupac može da traži odštetu. Takođe, ako je prodavac platio agenciji oglašavanje i to je regulisano ugovorom, koji agencije ne ispoštuje prodavac može da se pokrije polisom osiguranja. Iznos osiguranja je minimalno 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po jednom osiguranom slučaju, odnosno ukupno minimalno 45.000 evra za sve odštetne zahteve u jednoj godini osiguranja.NEDOVOLJNO LEGALNIH POSREDNIKA Procene udruženja „Klaster nekretnine“ govore da je ukupan godišnji promet na tržištu nepokretnosti u Srbiji vredan oko tri milijarde evra. Od toga, samo jedna milijarda evra prometa ostvari se posredstvom oko 500 registrovanih legalnih posrednika, sve drugo je u sivoj ekonomiji čime je država oštećena za između 600 miliona i dve milijarde dinara nenaplaćenih poreza. Registar posrednika, koji će voditi Ministarstvo trgovine, biće dostupan svim zainteresovanim građanima preko interneta. Za upis u registar posrednik mora da ima jednog zaposlenog, koji ima položen stručni ispit, važeći ugovor o osiguranju i odgovarajući poslovni prostor. Zabranjeno je da pravno ili fizičko lice koje nije upisano u registar posrednika obavlja posredovanje. LEGALIZACIJA Na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije je i predloženi zakon o legalizaciji bespravnih objekata. Novi propis primenjuje se na objekte izgrađene do 11. septembra 2009. godine za koje je podnet zahtev za legalizaciju do 11. marta 2010. Oni koji do sada nisu podneli prateću dokumentaciju moraće da dostave geodetski snimak, projekat izvedenog objekta, dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima, dokaz o plaćenoj naknadi za uređenje zemljišta i administrativnoj taksi.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Država zavodi red, neće moći svako da prodaje stanove

Izvor: Kamatica.com, 01.Okt.2013, 09:01

Agencije za promet nekretnina moraće ubuduće da sklapaju ugovore sa nalogodavcima, a to su kupci, prodavci, zakupci i zakupodavci stanova i kuća. Takođe, posredovanjem u prometu nekretnina moći će da se bave samo agencije ili preduzetnici koji su upisani u registar, a agenti će morati da imaju...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.