APOS: Poskupele osnovne namirnice

Izvor: B92, 16.Sep.2013, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APOS: Poskupele osnovne namirnice

Beograd -- Cene za dvadesetak osnovnih životnih namirnica povećane su za 8,2 odsto od početka godine, pokazuje istraživanje Asocijacije potrošača Srbije (APOS).

Po povratku sa godišnjeg odmora za ove namirnice izdvajamo pet odsto više novca nego kada smo se za odmor spremali u junu, saopštio je APOS.

U APOS-u ističu da je za objašnjenje fenomena kretanja cena pojedinih namirnica, kao što je hleb, "potrebno biti ekspert na polju makro i mikro ekonomije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Brašno, ulje, so i šećer od početka godine do danas pojeftinile su od šest odsto do 22 odsto. Ako uzmemo da su sve ove 'pojeftinjene' namirnice potrebne za pripremu hleba i testenina- zašto je vekna poskupela, a rezanci i makarone pojeftinile", postavio je pitanje APOS.

Iz nepoznatih razloga, pirinač, pasulj, oslić plaćamo od 12 do čak 50 odsto više nego početkom godine, dodaju u toj asocijaciji.

Pad cene fabričke hrane za tov stoke, cene kukuruza i otkupa žive stoke zabeležen je od januara do septembra - pa ipak u istom periodu cena junećeg, svinjskog i pilećeg mesa rasla je od tri do 10 odsto.

Prosečna neto zarada u Srbiji u januaru 2013. godine iznosila je 39.197 dinara, dok je u julu u iznosu od 44.182 dinara porasla tek za 13 odsto.

Daleko iza proseka bili su oni koji su za svoj rad početkom ove godine bili plaćeni minimalnom zaradom od 21.160 dinara, ali njihove plate, za razliku od "prosečnih", nije zabeležila rast, već pad od devet.

"U septembru, državni minimalac iznosi 19.320 dinara. Za jedan evro u januaru smo plaćali 111,96 dok je njegova cena dana više od 114 dinara, što je rast za 2,6 odsto", navode u toj asocijaciji.

APOS je uporedio i cene 10 srpskih proizvoda u Srbiji cenama u regionu, zaključivši da bi potrošač iz Srbije sa svojom prosečnom platom jeftinije "kupio domaće" u drugoj zemlji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

APOS: Poskupele osnovne namirnice

Izvor: B92, 16.Sep.2013

Beograd -- Cene za dvadesetak osnovnih životnih namirnica povećane su za 8,2 odsto od početka godine, pokazuje istraživanje Asocijacije potrošača Srbije (APOS)...Po povratku sa godišnjeg odmora za ove namirnice izdvajamo pet odsto više novca nego kada smo se za odmor spremali u junu, saopštio...

Nastavak na B92...

Cjenovnici u Srbiji van svake kontrole

Izvor: Capital.ba, 17.Sep.2013, 10:42

BEOGRAD, Građane Srbije je poslije povratka sa ljetovanja sačekao šok u prodavnicama. Cijene 20 osnovnih namirnica – mlijeka, jogurta, mesa, ribe, pirinča, crnog hljeba od početka godine do danas povećane ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.