Zašto EPS i dalje nema konkurenciju

Izvor: RTS, 29.Avg.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto EPS i dalje nema konkurenciju

Za struju, građani i privreda duguju 20 milijardi dinara. Od početka godine naplata raste, posebno u domaćinstvima koja ukupno duguju 12,5 milijardi dinara. A EPS, i pored 56 trgovaca strujom na otvorenom srpskom tržištu – još nema konkurenciju. Zadržali su 96 odsto potrošača u privredi i sva domaćinstva.
Od otvaranja tržišta za privredu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protekle su skoro četiri godine, a za domaćinstva dve. Međutim, građanima još nijedan trgovac nije ponudio jeftiniju struju od EPS-a, a ni veliki potrošači nemaju neki izbor. Iako je u početku bilo ponuda, samo četiri odsto njih zamenilo je EPS drugim snabdevačem.

"Dešavalo se da mnogi snabdevači nisu ispunili ugovorne obaveze koje su obećali raznim kompanijama kada su nudili ugovore o snabdevanju u cilju da ih privuku sebi. Vratili su se EPS-u zbog pouzdanosti u snabdevanju energijom i zbog cene", kaže Aleksandar Jakovljević, direktor Sektora za strategiju EPS-a.
U zemljama okruženja, trgovci su veoma aktivni. Kako bi privukli potrošače, poput mobilne telefonije, nude razne pakete snabdevanja strujom. U Srbiji, kažu, čekaju povoljan trenutak.
"Veoma mali broj snabdevača se odlučuje da snabdeva kupce na tržištu Srbije, zato što EPS može da ponudi najnižu cenu, još uvek. To neće uvek biti tako, polako će cena morati da raste. Veliki broj trgovaca je zainteresovan i oni čekaju kada će ta cena biti uporediva", kaže Ljiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku.
Sadašnja cena struje koči razvoj i investicije u EPS-u, pa ekonomisti upozoravaju da ona postepeno mora da postane tržišna.
"'Elektroprivreda Srbije' je najveći donator srpske privrede. U periodu od 2001. godine analize pokazuju da se oko milijardu evra godišnje gubilo samo na tome što je cena struje u Srbiji bila niža nego cena struje u regionu", objašnjava Dragan Šaganović, generalni direktor Ekonomskog instituta.
Od početka godine, bar je naplata tekućih računa za struju konstantno iznad plana, čak 95 odsto.
"Naplata je najbolja u segmentu domaćinstava i moram reći da 50 odsto domaćinstava koristi onu mogućnost popusta od pet odsto za redovno plaćanje", kaže Aleksandar Jakovljević.
U EPS-u kažu da sa Vladom traže način kako bi do kraja godine rešili najveći problem, a to su stara dugovanja preduzeća u restrukturiranju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.