Stav: Profesionalni proizvođači gubitaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stav: Profesionalni proizvođači gubitaka

Prestanite da punite džepove mafijašima i umesto toga počnite da punite državni budžet. Ovako se prošle godine u septembru na sednici Vlade premijer Aleksandar Vučić obraćao direktorima javnih preduzeća.

Tabloidi su tada sinhronizovano izveštavali o dramatičnoj sednici Vlade kojoj je na kojoj je predsednik vlade bezmalo "čupao uši" prisutnim direktorima javnih preduzeća. Najviše kritika dobio je direktor EPS­a Aleksandar Obradović.

Da vidite kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << daju kad ih pritisnete, komentarisao je kasnije Vučić epilog te burne sednice na kojoj je prisustvovalo i tridesetak direktora javnih preduzeća.

Verovatno ne želeći da protivreče premijeru, rukovodioci ovih kompanija u budžet su uplatili onoliko dobiti koliko je predsednik vlade od njih očekivao ­ 150 miliona evra. To je 50 odsto veći iznos od onog koji je u državnu kasu iz javnih preduzeća stigao prošle godine.

Na ovakvom rezultatu menadžerima firmi u državnom vlasništvu pozavideo bi gotovo svaki vlasnik privatnog preduzeća u Srbiji. Međutim, u ovom slučaju uplata 50 odsto veće dobiti u budžet ne znači da se situacija u ovim kompanijama popravila. Naprotiv, one i dalje predstavljaju najveću pretnju za javne finansije.

Prema podacima Ministarstva finansija, preduzećima u državnom vlasništvu ukupno je odobreno 279 milijardi dinara kredita uz garanciju države. Ono što je zabrinjavajuće je da je, zaključno sa poslednjim danom juna, čak tri četvrtine garancija aktivirano. To znači da je vraćanje 202 milijarde dinara palo na teret poreskih obveznika, jer državne firme nisu u stanju da redovno izmiruju svoje obaveze prema bankama. Država, koja je garantovala da će to učiniti umesto njih, morala je na sebe da preuzme plaćanje dospelih obaveza.

Rekorder po broju odobrenih garancija je Srbijagas koji je, uz državu kao solidarnog jemca, pozajmio više od milijardu evra. U Ministarstvu finasija može da se čuje i da crnu trojku neplatiša čine i Putevi Srbije i Železnice.

Ovo nije jedini trošak koji će indirektno platiti poreski obveznici. Prošle godine ceh koji su preduzeća u državnom vlasništvu ispostavila poreskim obveznicima dostigao je čak milijardu evra. Tu su uključene subvencije, aktivirane garancije i neplaćeni porezi i doprinosi za zaposlene.

Ove godine procenjuje se da će budžetski trošak biti nešto manji i iznosi oko 700 miliona evra. To je ipak 50 odsto više od budžetskih ušteda ostvarenih smanjivanjem penzija i plata u javnom sektoru i penzija (oko 450 miliona evra). I to je i dalje jasan pokazatelj da su javna preduzeća najveći profesionalni proizvođači gubitaka u zemlji.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta "Privredne reforme iznad svega" Radio-televizije Vojvodine.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.