Privreda će dobiti pomoć

Izvor: Kurir, 01.Mar.2015, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privreda će dobiti pomoć

Ako se cena struje poveća, država će to nivelisati merama za podizanje konkurentnosti srpske privrede

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić ocenio je da svako poskupljenje struje utiče na privredu, ali da treba biti svestan da je „Elektroprivreda Srbije“ jedan od najvažnijih nosilaca ekonomske aktivnosti.

U slučaju povećanja cene struje, država će, kako je rekao, to nivelisati merama za podizanje konkurentnosti privrede.

- Taj deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << će se raditi balansiranim merama koje treba da budu sprovedene u narednom periodu. U tom delu ćemo podržavati i na određeni način tretirati kompanije koje budu imale veće troškove da svojom drugom vrstom konkurentnosti i smanjivanjem troškova i njihove cene usluga i robe ne porastu - istakao je Sertić.

On je kazao da Srbija svakako treba da podigne konkurentnost privrede zbog EU, s obzirom na to da su vrlo često kompanije koje dolaze iz EU u Srbiju i sada konkurentnije uprkos tome što mi imamo jeftinije energente.

Sertić je posle razgovora s ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem najavio da će do kraja marta biti izrađen akcioni plan za realizaciju projekta Podrinje, koji će unaprediti život u ukupno 30 opština sa 1,3 miliona stanovnika Srbije i Republike Srpske.

Ovaj projekat obuhvata po 15 opština iz Srbije i RS i predviđa zajedničke aktivnosti u sedam oblasti - infrastrukturu, poljoprivredu, turizam, energetiku, zaštitu životne sredine, zdravstvo i kulturu. U okviru projekta predviđena je, na primer, izgradnja novog mosta preko Drine između Ljubovije i Bratunca, kao i više hidroelektrana na Drini.

- U okviru programa Podrinje ne pričamo samo o investicionim projektima već i o saradnji u okviru zakonskih rešenja, međugraničnom prometu robe i usluga i podzakonskim aktima koje možemo da promenimo kako bi taj protok bio brži i jednostavniji - rekao je Sertić i dodao da su Srbija i RS prošle godine imale ukupnu ekonomsku razmenu vrednu 600 miliona evra.

(S. Đ.)
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.