Vulin: Zakonom podstaći donatorstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2016, 05:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Zakonom podstaći donatorstvo

Na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a zahvaljujući donaciji „Elektroprivrede" Srbije, Dom za decu „Kolevka" u Subotici dobio je senzornu sobu koja služi u terapetske svrhe. Otvorio ju je resorni ministar Aleksandar Vulin, koji je ovom prilikom najavio izmenu zakonske regulative koja bi podstakla donatorstvo u Srbiji.

U Domu za decu "Kolevka" u Subotici boravi 169-o dece sa smetnjama u razvoju, a u Dnevnom boravku se pružaju usluge >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i za 40 odraslih lica. Mnogi od njih imaju poremećaj senzorne integracije pa im je u terapiji potrebna senzorna soba. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pokrenulo je inicijativu za njeno uređenje, a "Elektroprivreda Srbije" je za tu namenu donirala milion dinara.

" Značaj ove sobe je u tome što ona pomaže u stimaliciji čula – vizuelnog, taktilnog, kao i čula sluha i mirisa... Ovaj vid terapije vrlo je koristan u terapiji dece i odraslih sa autizmom, poremećajima koncentracije, senzornim oštećenjima, nedovoljnom mentalnom razvijenošću, poteškoćama u govoru, kao i sa problemima u ponašanju", objašnjava Vladanka Pavlović, koordinatorka Stručnog tima u Domu za decu "Kolevka" u Subotici.

Senzornu sobu u Domu za decu "Kolevka" otvorio je ministar Aleksandar Vulin koji je izjavio da Ministarstvo na čijem je čelu nastoji da za socijalna davanja obezbedi što više vanbudžetskih sredstava, ali je istakao da očekuje podršku Ministarstva finansija za izmenu zakonske regulative koja bi podstakla donatorstvo u Srbiji.

" Za ovu senzornu sobu "Elektroprivreda Srbije" je izdvojila sredstva, a na nju je morala da plati i porez i PDV, kao da ju je nekome prodala. Ne samo da to mora da plati onaj ko daje donaciju, već i onaj ko je prima. Mislimo da to nije dobro i da moramo početi da donosimo zakone koji će omogućiti da se ovakvi postupci isplate i donatorima", izjavio je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Elektroprivreda Srbije" je, pored ove u Domu za decu "Kolevka" u Subotici, već opremila šest senzornih soba u ustanovama širom Srbije, a za njihovo opremanje donirala je ukupno 6.250.000 dinara.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.