Izmeštanje brojila iz dvorišta zakonska obaveza

Izvor: RTS, 28.Apr.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmeštanje brojila iz dvorišta zakonska obaveza

Pojedine građane iznenadila je najava Distribucije da će im izmestiti strujomer van dvorišta. Iz EPS-a poručuju da nema razloga za brigu jer planiraju da na bandere i van privatnog poseda izmeste sva brojila iz kuća i individualnih objekata. Do sada su merna mesta najčešće premeštali zbog krađe struje ili iz tehničkih razloga. Međutim, sada se to radi planski, u čitavim naseljima, jer na to obavezuje Zakon o energetici. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Brojila se u celoj zemlji izmeštaju iz privatnih objekata, gde god za to bude tehničkih uslova. Distribucije najpre obaveste građane, pa ekipe izlaze na teren. Time, kažu, olakšavaju rad i sprečavaju zloupotrebe.

Direktor Operatora distributivnog sistema Banovo brdo – Beograd Dragan Jeknić kaže da nema prostora za manipulaciju, jer je u svakom trenutku ekipama EPS-a merno mesto dostupno bez ulaženja u privatne posede, privatna dvorišta.
"Desi se požar ili kvar na brojilu, mi ne možemo da priđemo mernom mestu, a ovako je dostupno i za nas i za potrošače", napominje Jeknić.
Bratislav Džombić iz EPS–Distribucije navodi da je do sada izmešteno nešto manje od 100.000 mernih mesta korisnika distributivnog sistema. Dodaje da je plan da svake godine bude izmešten jedan odsto mernih mesta, što je oko 35.000.
Sve troškove izmeštanja mernog mesta snosi Distribucija. Potrošači plaćaju samo u slučaju krađe struje.
Dragan Jeknić kaže da je cilj te akcije da svi utrošeni kilovati budu fakturisani i naplaćeni, čime će se, kako ističe, smanjiti gubici.
Zakon o energetici je izričit – sva brojila moraju biti dostupna službenim licima Distribucije, ne samo radi očitavanja, već i kontrole i održavanja.
Izmeštanje brojila na stub uobičajena je praksa u Americi, Kanadi, zapadnoj Evropi ali sve više i u našem regionu jer je zabranjeno ulaziti na privatni posed.
U Grčkoj su, recimo, iz svih privatnih kuća i individualnih objekata već izmestili sva brojila, dok je u Crnoj Gori na električnim stubovima već 90 odsto mernih mesta.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.