Antić: EPS akcionarsko društvo od septembra 2016.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2014, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: EPS akcionarsko društvo od septembra 2016.

Reforme u Elektroprivredi Srbije (EPS) stvoriće uslove da od septembra 2016. to javno preduzeće postane akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je novinarima nakon prve sednice Nadzornog odbora (NO) EPS u novom sastavu rekao da je EPS prvo javno preduzeće koje je dobilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktora izabranog na javnom konkursu i moderno koncipiran NO u kojem struka ima glavnu reč.

"Takav menadžment i NO su ono što je nužni preduslov da EPS krene u proces reorganizacije", rekao je ministar rudarstva i energetike.

Antić je podsetio da je Ministarstvo uputilo Vladi Srbije predlog program reorganizacije EPS, po kojem to preduzeće u definisanom redosledu koraka treba da postane moderno organizovana profitabilna kompanija.

"U toj finalnoj slici 2016. program će definisati EPS kao jednu svetski organizovanu kompaniju i grupaciju u kojoj su jasno definisane proizvodna delatnost, snabdevanje i distribucija (struje)", rekao je ministar.

EPS će biti kompanija, dodao je Antić, koja će znati šta je njena imovina i koliko vredi što će biti preduslov da postane akcionarsko društvo u kojem će Republika Srbija biti uvek većinski akcionar.

Antić je rekao da EPS kreće u reorganizaciju i reforme, koje su očekivanje i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke i svih ostalih finansijskih institucija, ali i plan Vlade Srbije.

"To su naši planovi koji već postoje nekoliko meseci i mi to ne radimo zato što neko od nas traži, nego isključivo zato što je to naša odluka i jedina budućnost kompanije koja je najznačajnija za budućnost Srbije i nemamo nikakvu alternativu i dilemu", rekao je on.

Obradović: MMF i Svetska banka u Beogradu samo zbog EPS

Direktor EPS Aleksandar Obradović rekao je da je to javno preduzeće na putu da sa novim NO i novom energijom krene u ostvarivanje ciljeva koje mu je zadala Vlada Srbije.

Obradović je najavio da će sledeće sedmice predstavnici MMF i Svetske banke biti u Beogradu prevashodno zbog EPS i da bi videli gde je kompanija na putu reorganizovanja.

"Čeka nas reorganizacije EPS, reforma u kojoj krajnji rezultat sa jedne strane treba da bude stabilan elektroenergetski sistem, a sa druge strane jedna profitabilna kompanija, koja ne gubi 100.000 evra dnevno zato što je neefikasno organizovana", rekao je on.

Obradović je rekao i da je elektroenergetski sistem stabilan i da EPS spremno ulazi u grejnu sezonu.

"Ulazimo sa zalihama uglja koje su skoro na istorijskom maksimumu, obezbeđene su dovoljne količine energije i iz uvoza, a uspešno je završen tender za nabavku uglja. Spremni smo skoro na svaki

scenario", istakao je Obradović.

Kovačević: EPS najvrednije što Srbija ima

Novi predsednik Nadzornog odbora EPS Branko Kovačević rekao je da je EPS najznačajniji privredni sistem u Srbiji, koji treba da "povuče" ostatak privrede.

On je istakao da EPS treba da ostane u većinskom vlasništvu države jer je nešto najvrednije što Srbija ima, ali da od EPS-a treba da napravi kompaniju koja će izaći na berzu i koja će imati vredne akcije što će omogućiti da se EPS dokapitalizuje.

"EPS mora da bude konkurentan i mora da izađe na tržište. Pošto je najvredniji u Srbiji mora da bude i najvredniji u regionu i respektabilna kompanija u Evropi", rekao je Kovačević.

Vlada Srbije imenovala je nove članove Nadzornog odbora EPS-a u kojem je predsednik Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a članovi su Aleksandar Gajić, profesor Mašinskog fakulteta, Dejan Popović, dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu energetike, Aleksandar Trifunović iz NBS i Branislav Marković, inženjer rudarstva koji je izabran ispred radnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sa novim Nadzornim odborom do brže reforme EPS-a

Izvor: Beta OMS, 24.Nov.2014

Održana prva sednica novog NO JP EPS Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“, koji je 20. novembra imenovala Vlada Srbije, održao je danas prvu sednicu. Sednici su prisustvovali Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Mirjana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu...

Nastavak na Beta OMS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.