Zbog snega u Srbiji proglašeno vanredno stanje u 26 opština

Izvor: Politika, 03.Feb.2012, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog snega u Srbiji proglašeno vanredno stanje u 26 opština

Zbog snega 17.000 đaka nije bilo na nastavi. Svrljig i Ražanj od sinoć zavejani, a od jutros Fruška Gora, Gornji Milanovac, Zaječar, Despotovac... Sneg zavejao i Novi Sad. Ministar Mrkonjić očekuje da će putari uspeti do večeras da uspostave saobraćaj i očiste sneg sa kritičnih deonica u zemlji i naveo da su sve putarske ekipe na terenu.

BEOGRAD – Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Marić rekao je danas da je u 26 opština u Srbiji proglašena vanredna situacija zbog jakih snežnih padavina.

Marić je agenciji Beta rekao da je najteža situacija u Sjenici, Ivanjici, Prijepolju, Crnoj Travi i Surdulici, gde je visina snežnog pokrivača oko dva metra.

Prema njegovim rečima, snadbevanje strujom je „relativno dobro”, kvarovi se brzo otklanjaju i nema dugotrajnih isključenja električne energije.

Marić je rekao da je Vlada Srbije izdvojila finansijsku pomoć za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda u 15 opština u kojima vanredna situacija traje duže od 20 dana a da je obezbedila gorivo i naftu za najugroženija područja.

Sektor za vanredne situacije će, kako je rekao, koordinirati da lokalne samouprave što pre preuzmu gorivo od Republičke direkcije za robne rezerve.

„Sektor za vanredne situacije čini sve da pomogne životno ugroženim ljudima i onima koji imaju potrebe za lekarom, od Božića smo imali oko 90 intervencija, a štabovi koji funkcionišu u svim ugroženim opštinama rešavaju probleme građana 24 sata dnevno”, kazao je Marić.

-----------------------------------------

Zbog snega 17.000 đaka nije bilo na nastavi

BEOGRAD – Gotovo 17.000 đaka osnovnih i srednjih škola danas nije bilo na nastavi zbog snežnog nevremena koje je zahvatilo Srbiju, što je za 10.000 više nego juče.

Kako je Tanjugu rekao ministar prosvete Žarko Obradović, 71 škola ne radi i 65 odeljenja drugih matičnih škola.

Obradović je rekao da je načelnicima školskih uprava poslao uputstvo da reaguju kod čelnika lokalnih samouprava i predlože prekid nastave tamo gde nema uslova za rad.

„Pratićemo situaciju i ako se vreme i dalje bude pogoršavalo, a lokalne samouprave ne preduzmu odgovarajuće mere, onda ću sam doneti odluku da se obustavi rad u školama, pošto je bezbednost dece najvažnija”, istakao je Obradović.

Prema jučerašnjim podacima iz Mnistarstva prosvete, u školu nije išlo 7.000 đaka, a Grad Beograd danas je doneo odluku da đaci u popodnevnoj smeni ne idu u školu, zbog snežnog nevremena.

Mrkonjić: Putari imaju dovoljno soli i mehanizacije

BEOGRAD – Putarska preduzeća angažovana na čišćenju snega imaju dovoljno soli, mehanizacije i radnika, izjavio je danas Tanjugu ministar za infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić.

Ministar je izrazio očekivanje da će putari uspeti do večeras da uspostave saobraćaj i očiste sneg sa kritičnih deonica u zemlji i naveo da su sve putarske ekipe na terenu.

On je rekao da putarima u čišćenju snega pomaže i građevinska operativa.

„Ima dovoljno soli i mehanizacije i ljudstva. Sve ekipe preduzeća za puteve koje su bile angažovane na izgradnji autoputa na koridorima 10 i 11 sada čiste sneg, što će narednih nekoliko dana biti prioritet”, istakao je Mrkonjić.

On je kazao da su putarska preduzeća zadužena za čišćenje snega bila spremna za ovako velike količine snežnih padavina i da sada rade „punom parom”.

„Kao i obično iznenadio nas sneg u februaru, da li je moguće da je pao sneg, e pa, pao je, na svu sreću putari su to znali pa su bili spremni”, dodao je Mrkonjić.

------------------------------------

Vanredna situacija proglašena je sinoć u opštinama Svrljig i Ražanj, izjavio je Tanjugu Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

U Despotovcu je jutros dogovoreno da škole ne rade do 10. februara, a đaci ne pohađaju nastavu ni u okolini Ljubovije i Krupnja, dok u Crnoj Travi i dalje ima problema s električnom energijom koju nema 50 domaćinstava, rekao je Nikolić.

On je kazao da zasad nema novih blokada puteva, iako je otežano kretanje vozila, zbog čega se savetuje oprezna vožnja i da se radi na tome da se pomogne području Sjenice.

Na temperaturi od minus 10 stepeni u Novom Sadu sneg je zavejao ulice, a glavne saobraćajnice su prohodne, a u sporednim ulicama sneg je utaban.

Zimska služba JKP „Gradsko zelenilo” od jutros je na terenu, a angažovano je 112 radnika i 18 vozila mehanizacije koji sneg čiste, a, kako je izjavila portparolka GSP-a Snežana Jaković, autobusi voze usporeno.

Temperature i do minus 20 stepeni u svih sedam opština Pčinjskog okruga stvaraju nove nevolje, a načelnik Regionalnog štaba za vanredne situacije Drakča Stanojković kazao je da je u velikom broju udaljenih sela nestalo hrane, da ponestaje i ogrevnog drveta, nafte.

Osim škole u Krivoj Feji, gde je sneg srušio krov, sve druge škole na jugu Srbije rade, jer su na vreme obezbedile ogrev, a časovi su skraćeni u svim gradskim osnovnim školama u Vranju, kao i u Srednjoj ekonomskoj i samo u tri seoske škole.

Zbog snega koji pada od noćas i smetova, u Pomoravskom okrugu, od 7.30 sati zatvoren je za šlepere i kamione sa prikolicama magistralni put Paraćin - Zaječar preko Čestobrodice, izjavila je Tanjugu portparol Policijske uprave u Jagodini Gordana Cvetić.

Od sedam sati, za šlepere i kamione zatvoreni su regionalni putevi Despotovac - Senjski Rudnik, Vodna - Lipovica i Stenjevac - Resavska Pećina, dodala je Cvetićeva, napominjući da su ostali putevi u ovom delu Srbije prohodni, ali je saobraćaj otežan.

Na magistralnim i regionalnim putevima u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu saobraćaj se obavlja otežano sa povremenim zastojima na regionalnim pravcima u višim predelima, rekli su danas putari.

Kraljevo (foto Tanjug)

Magistralni i regionalni putevi u Nišavskom okrugu su prohodni, a na kolovozu ima snega, rekao je Tanjugu šef smene u Nišu Bogoljub Glavašević.

Šef smene u Preduzeću za puteve „Niš” u Pirotu Ivan Stevanović rekao je Tanjugu da su putevi prohodni, ali da zbog smetova na nekim pravcima ima povremenih zastoja.

Šef smene PZP u Prokuplju Dejan Tošić rekao je da na magistralnim pravcima ima snega na kolovozu do pet santimetara, dok na regionalnim putevima u višim predelima ima povremenih zastoja u saobraćaju.

Putari očekuju da magistralni i regionalni putevi u potpunosti budu očišćeni ukoliko sneg ponovo ne bude počeo da pada.

Šef Štaba zimskih sužbi u Nišu Svetislav Manić rekao je Tanjugu da se saobraćaj u gradu i okolini obavlja otežano, a na čišćenju angažovane su sve mašine PZP, „Niskogradnje” i JKP Medijane.

U opštini Aleksinac su doneli odluku o prekidu nastave u školama do stabilizacije vremenskih prilika.

U Smederevu su svi putevi prohodni, ali je saobraćaj otežan, rečeno je Tanjugu u Odeljenju saobraćajne policije Policijske uprave Smedrevo.

U planinskim selima na području Kraljeva sneg i veoma niske temperature maksimalno su otežali život, ali za sada nije bilo ljudi ugroženih smrzavanjem ili nedostatkom hrane, rečeno je na konferenciji za novinare u Štabu za vanredne situacije.

Svi glavni putevi ka selima su prohodni, ali je na desetine zaselaka danima zavejano. Ugroženim porodicama se dostavljaju hrana i lekovi.

Od 6. do 10. februara, nastave neće biti u osnovnim školama u Studenici, Vitanovcu, Vitkovcu, Roćevićima, Samailima i Godačici. Štab je doneo odluku da časovi mogu biti skraćeni na po 30 minuta u svim školama u kojima direktori procene da je to neophodno zbog bezbednosti učenika.

Načelnik Hitne službe Zdravstvenog centra „Studenica” Dušan Micić apeluje na građane da racionališu pozive toj službi, jer je vreme dolaska ekipa produženo zbog snega i leda i upozorio starije građane da ne izlaze na poledicu.

Niš (foto Tanjug)

Najčešće povrede su prelomi butne kosti, kuka i podlaktice, upozorio je on i naveo da je u poslednjoj nedelji 105 građana zatražilo pomoć zbog preloma izazvanih padom.

U Loznici je ovo šesti uzastopni ledeni dan, jutros je bilo minus 10 stepeni i sneg od sinoć ne prestaje da pada, ali su svi putevi u Jadru prohodni, uključujući i pravce prema Republici Srpskoj, a zbog snega na kolovozima saobraćaj se obavlja otežano i sporije.

Dežurni u stanici Hidrometeorološkog zavoda Srbije u Loznici Dragoslav Paunović rekao je Tanjugu da je jutros u sedam temperatura bila minus 10 stepeni, dok je visina snega, koji neprekidno pada od sinoć u 21 čas, iznosila 18 santimetara.

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije u Loznici Petar Katanić rekao je Tanjugu da su na području Jadra prohodni svi magistrani, regionalni i lokalni putevi na čijim kolovozima ima utabanog snega zbog čega se saobraćaj obavlja otežano i sporije.

Prema njegovim rečima, sa izvesnim zakašnjenjima se obavlja međugradski autobuski saobraćaj, dok na pojedinim lokalnim linijama ima skraćivanja relacija, uobičajenih u zimskim uslovima.

Na području grada loznice nema poremećaja u radu škola ni u komunalnim delatnstima, osim što je intenzivnija aktivnost pojedinih lokalnih javnih i drugih preduzeća, pre svega, na uklanjanju snega sa puteva, ulica i javnih površina, naveo je načelnik Štaba.

U lozničkom kraju redovno je snabdevanje električnom strujom, vodom, toplotnom enrgijom, hranom i drugim potrepštinama rekao je Katanić.

U ''Elektrodistrubuciji'', čije konzumno podrucje, pored Loznice, obuhavta teritorije Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika i delom Šapca, dežurni dispečer Zoran Ivanković rekao je dans Tanjugu da je tokom ovog ledenog talsa za više od 10 odsto povećana potrošnja električne energije.

Direktor ''Toplane'' Milan Panić ponovio je danas Tanjugu da će to Javno komunalno preduzeće, dok bude trajao period izuzetno niskih temperatura, korisnicima daljinskog grejanja u Loznici i Banji Koviljači isporučivati toplotnu energiju tokom 24 sata.

U Ljuboviji, Krupnju i Malom Zvorniku, stanje se pogoršava zbog novog snega, a pet sela u Rađevini jutros je ostalo bez struje.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Ljubovija Vidoje Jovanović rekao je Tanjugu da će nastaviti da uklanjaju sneg sa puteva u Azbukovici, uz upotrebu celokupne raspoložive mehanizacije, čiji je rad otežan i usporen zbog zamrzavanje nafte.

On je istakao da su do sinoć rasčisčistili lokalne puteve do svih mesnih zajednica, izuzev do 45 domaćinstava sa oko 130 stanovnika u delu naselja Gornje Košlje.

Otežan je saobraćaj na magistralnim pravcima od Ljubovije prema Loznici i Užicu i na regionalnim putevima, kazao je Jovanović.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Krupanj Pavle Živanović rekao je Tanjugu da je jutros pet sela ostalo bez električne energije zbog kvara, da je popravka u toku i da je redovna nastava u školama, ali su za osnovce skraćeni časovi.

Loznica (foto Tanjug)

On je rekao da će, prema odluci Štaba, korišćenjem celokupne raspoložive mehanizacije, danas da se rasčišćavaju prioritetni lokalni putevi u Rađevini.

Zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku Aleksandar Despotović rekao je Tanjugu da su nastavili raščišćavanje snega sa lokalnih puteva.

Najteže je u brdskoplaninskim predelima, u mesnim zajednicama Radalj i Velika Reka, gde je preostalo da se ukloni sneg, koji je juče bio visok iznad metra, sa više od 30 kilometara lokalnih puteva, u čemu pomaže i Vojska Srbije, rekao je Despotović.

Na severu Kosova i Metohije sneg neprekidno pada duže od 24 sata, ali su glavne saobraćajnice jutros bile prohodne, a autobusi „Kosmetprevoza” saobraćaju na relaciji Kosovska Mitrovica - Beograd bez izmena, dok je nastava u školama skraćena zbog snega i lošeg napona struje.

Načelnik školske uprave kosovskog ministarstva prosvete Predrag Stojčetović rekao je Tanjugu da je ministarstvo apelovalo na lokalne samouprave da intervenišu da bi toplane radile 24 časa i da se zauzmu za resavanje problema oko lošeg napona struje.

Na najopterećenijim putevima - autoputevima i na državnim i magistralnim putevima, kolovozi su vlažni, a snega ima do pet santimetara, a vozačima se savetuje oprezna vožnja i posedovanje zimske opreme i lanaca, saopštili su „Putevi Srbije”.

U celoj Srbiji jutros su zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo na Zlatiboru, gde je u šest sati izmereno minus 17 stepeni.

---------------------------------------------------------------

Stalni kontakt sa školama zbog nevremena

BEOGRAD – Ministarstvo prosvete i nauke naložilo je danas načelnicima školskih uprava da, zbog snežnih neprilika, neprekidno budu u kontaktu sa školama i da štabovima za vanredne situacije lokalnih samouprava predlože prekid nastave, ukoliko ne postoje uslovi za rad ili je ugrožena bezbednost učenika.

Školske uprave, takođe, moraju da pribavljaju informacije o grejanju, prevozu, snabdevanju električnom energijom i drugim eventualnim problemima, karakterističnim za ovakve situacije, saopšteno je iz ministarstva.

Načelnici školskih uprava imaju obavezu da redovno izveštavaju ministarstvo o mogućnostima za nesmetan rad obrazovno-vaspitnih ustanova, navedeno je u saopštenju.

Grad Beograd je nešto ranije doneo odluku da osnovne i srednje škole ne rade u popodnevnoj smeni, zbog vremenskih neprilika.

---------------------------------------------------------------

Proglašena vanredna situacija u Gornjem Milanovcu

GORNJI MILANOVAC – Štab za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu danas je proglasio vanredno stanje u rudničko-takovskom kraju, jer su najnovije snežne padavine i niske temperature dodatno otežale stanje na putevima.

Anagažovana je sva raspoloživa mehanizacija na raščišćavanju snega, a posebno je teško na putnim pravcima prema Divčibarama, Rajcu, Suvoboru i Rudniku.

Sve opštinske javne službe su u stanju pripravnosti.

Upućen je apel bolesnim i starijim osobama, kao i trudnicama u seoskom području, da se privremeno presele kod prijatelja i rodbine u Gornji Milanovac i da tamo ostanu do stabilizacije vremenskih prilika.

---------------------------------------------------------------

Evakuisano sedam bolesnika iz planinskih sela

NOVA VAROŠ – U poslednja dva dana vatrogasno-spasilačke ekipe pojačane medicinskim osobljem evakuisale su sedam teških bolesnika iz planinskih sela ispod Javora i Murtenice, rekao je danas Radivoje Bujišić, načelnik Štaba za vanredne situacije u Novoj Varoši.

„Uglavnom se radi o iznemoglim i starim osobama, a njihov transport je delimično obavljan uz pomoć nosila jer su putevi prema tim selima i dalje zavejani. Novi sneg nam dodatno komplikuje situaciju jer smo u nevoljama sa oštrom zimom praktično od početka ove godine”, rekao je Bujišić za agenciju Beta.

„Novi sneg je praćen jakim vetrom i tamo gde smo pročistili puteve moramo da se vraćamo jer su oni ponovo zatrpani. Terensko vozilo kojim dopremamo gorivo za građevinske mašine nije uspelo da se danas probije do odredišta”, rekao je on.

U Novoj Varoši je vanredna situacija proglašena još 11. januara a u samom gradu sneg je viši od jednog metra.

---------------------------------------------------------------

Ne radi škola u Mravinjcima kod Valjeva

VALJEVO – Osmorazredna škola u Mravinjicima na planini Povlen ne radi već deset dana, izjavio je danas član Saveta Mesne zajednice Dragan Timotijević.

On je Vujić televiziji kazao da postoji i problem nestašice hrane za stoku, koja ne može da se nabavlja zbog zavejanih puteva, a nekoliko meštana iz tog dela valjevskog kraja, koji idu na dijalizu „ostalo je zavejano u Valjevu i ne vraćaju se kući”.

Gradski štab za vanredne situacije u stalnom je zasedanju i danas je zaključio da „ne postoje razlozi za proglašavanje vanrednog stanja”, a ta odluka biće sutra preispitana.

Mehanizacija firme „Ingrap omni” upućena je ka Mravinjcima i Povlenu kako bi se očistili zaselački putevi, a prema forografijama objavljenim na lokalnim portalima i društvenoj mreži Fejsbuk, najvažniji put u tom delu valjevskog kraja, Leskovice-Povlenska kosa, zbog visine smetova, liči na tunel.

Kako je saopštila Gradska uprava Valjeva, oba putna pravca do Divčibara, preko Kaone i Bogdanovića brda, uredno se čiste i „za sada su prohodni za saobraćaj”.

Štab je nadležnim gradskim službama naložio da se pripreme paketi sa hranom ukoliko za vikend bude poziva ugroženih građana, te da sve službe budu pripravne.

---------------------------------------------------------------

Nafta za seosko stanovništvo uključeno u čišćenje snega

KRALJEVO – Stanovnicima zavejanih krajeva na području Kraljeva, koji su se uključili u cišćenje snega, podeljeno je 3.000 litara nafte kako bi im se pomoglo, izjavio je danas gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović.

Na konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije Kraljeva, saopšteno je da je nafta podeljena mesnim zajednicama Gokčanica, Bare, Studenica, Savovo, Mlanča, Lazac, Popovići, Kamenica, Roćevići i Dečjem odmaralistu Goč.

„Do sada smo u hodu podelili oko 3.000 litara nafte i povećaćemo ovu količinu ne samo ovim mesnim zajednicama već će je dobiti i druga sela čije se ekipe uključe u rasčišćavanje puteva, kako bismo mogli da ih čistimo u kontinuitetu”, kazao je Simović.

Na teritoriji Kraljeva neprestano radi 10 ekipa javnih preduezća na uklanjanju snega sa saobraćajnica i lokalnih puteva.

Agencije

objavljeno: 03.02.2012.
Pogledaj vesti o: Aleksinac

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vanredno stanje u 17 opština, deca ne idu u školu

Izvor: Glas javnosti, 03.Feb.2012

BEOGRAD -Vanredno stanje je zbog snežnih padavina i hladnog vremena proglašeno u 16 opština u Srbiji, izjavio je Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Vanredno stanje je proglašeno sinoć u opštinama Svrljig i Ražanj kod Niša, rekao je Nikolić i dodao da sneg pada uglavnom...

Nastavak na Glas javnosti...

Hrvatska pod snegom, najteže u Dalmaciji (FOTO)

Izvor: S media, 03.Feb.2012

U gotovo celoj Hrvatskoj danas pada sneg koji stvara teškoće u saobraćaju, a najteže je u Dalmaciji, gde je obustavljena zbog snega nastava u školama...Sneg izazvao kolaps u Beogradu..Zbog snega vanredno u 17 opština u Srbiji!..Sneg zatrpao Crnu Goru..Na Split se sručila snežna mećava kakva...

Nastavak na S media...

U 23 opštine vanredna situacija zbog snega

Izvor: Mondo, 03.Feb.2012

Vanredna situacija je zbog posledica elementarne nepogode, snežnih padavina i hladnog vremena, proglašena u 23 opštine u Srbiji.

Nastavak na Mondo...

Vanredna situacija proglašena u 26 opština

Izvor: Mondo, 03.Feb.2012

Vanredna situacija je zbog posledica elementarne nepogode, snežnih padavina i hladnog vremena, proglašena u 26 opština u Srbiji. U škole nije otušlo 70.000 đaka. Vlada upućuje pomoć ugroženima

Nastavak na Mondo...

Vanredno stanje u 27 opština

Izvor: B92, 04.Feb.2012, 00:30

Beograd -- U 27 opština u Srbiji zbog velikih problema sa snegom proglašeno je vanredno stanje...Vanredna situacija, odnosno vanredno stanje je proglašena zbog posledica elementarnih nepogoda, snežnih padavina i hladnog vremena...Vlada Srbije je odlučila da najugroženijim opštinama hitno uputi...

Nastavak na B92...

Srbija zaleđena, vanredno stanje u 27 opština

Izvor: Mondo, 04.Feb.2012

Zbog vremenskih prilika razmatra se mogućnost proglašenja vanredne situacije u Srbiji, kaže načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije. U 27 opština u Srbiji proglašeno vanredno stanje. Spaseno 23 ljudi u poslednja 24 časa.

Nastavak na Mondo...

Srbija u snegu

Izvor: RTS, 04.Feb.2012

Vanredna situacija u 31 opštini. Razmatra se mogućnost proglašenja vanredne situacije na teritoriji cele Srbije. Hladno vreme odnelo i sedmu žrtvu. Saobraćaj se odvija otežano. Sneg će nastaviti da pada i tokom vikenda. ..19.48 - Na magistralnim i regionalnim putnim pravcima na jugu Srbije zbog...

Nastavak na RTS...

Spaseno 23 ljudi u poslednja 24 časa

Izvor: S media, 04.Feb.2012

U Srbiji je u protekla 24 časa spaseno 23 ljudi iz nepogoda prouzrokovanih lošim vremenom, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.....Moguće uvođenje vanrednog stanja..Sutra odluka o održavanju nastave u školama..Prijepolje: Evakuisani putnici iz zarobljenih vozila.."Juče...

Nastavak na S media...

U Srbiji vanredna situacija u 29 opština

Izvor: Studio B, 04.Feb.2012

Zbog posledica elementarnih nepogoda, snežnih padavina i hladnog vremena, 29 opština proglasilo je vanrednu situaciju. Sedma žrtva nepogoda a 60.000 ljudi odsečeno je od sveta. .."Sneg je izazvao dosta problema većem delu Srbije, tako da je 29 opština proglasilo vanrednu situaciju. U tim opštinama...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.