Srbija u snegu

Izvor: RTS, 04.Feb.2012, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u snegu

Vanredna situacija u 31 opštini. Razmatra se mogućnost proglašenja vanredne situacije na teritoriji cele Srbije. Hladno vreme odnelo i sedmu žrtvu. Saobraćaj se odvija otežano. Sneg će nastaviti da pada i tokom vikenda.

19.48 - Na magistralnim i regionalnim putnim pravcima na jugu Srbije zbog ledene kiše koja je počela da pada predveče, situacija krajnje kritična.

17.54 -  Ledeni talas i snežno nevreme odnelo i sedmu žrtvu - 54. godišnjeg beskućnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koga je policija jutros pronašla u centru Lebana.

17.28 - Otklonjen kvar u toplani "Dunav", zbog kojeg je snabdevanje grejanjem i toplom vodom u nekim delovima Beograda jutros prekinuto.

17.16 - Štab za vanredne situacije u Kraljevu u zavejana područja poslao tri tone goriva koje je uputila Vlada Srbije.

13.45 - Proglašena vanredna situacija i na teritoriji opštine Gornji Milanovac, saopšteno na konferenciji za medije. 

12.56 - Štab za vanredne situacije opštine Kraljevo proglasio vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine, zbog velikog snega i veoma niskih temperatura. 

12.45 - Uži centar Beograda ostao bez grejanja i tople vode zbog kvara na toplani "Dunav". Ekipe "Beogradskih toplana" rade na otklanjanju kvara. 

Sneg u većem delu Srbije neprekidno pada od četvrtka uveče. Meteorolozi kažu da će, s kraćim prekidima, padati i tokom vikenda. Zbog snežnih nanosa i izuzetno hladnog vremena u 31 opštini proglašena je vanredna situacija. Razmatra se i mogućnost proglašenja vanredne situacije u celoj Republici.

Prema preporuci Vlade Srbije, RTB Bor je za 30 odsto redukovao kapacitete zbog uštede električne energije, rekao je generalni direktor Borskog basena Blagoje Spaskovski.

Zaustavljeno je pet bagera, izvozni sistem i sistem za transport jalovine, koji ukupno troše 16 megavata struje.

Ovakav režim rada RTB-a potrajaće do stabilizacije elektroenergetskog sistema i poboljšanja vremenskih uslova.

Od Božića do sada evakuisano je i spaseno 147 ljudi, najviše u petak - čak 23. Sektor MUP-a Srbije za vanredne situacije pratiće u naredinih 48 sati situaciju u zemlji zbog velike količine snežnih padavina i zatim će, ako se utvrdi da je neophodno, doneti odluku o proglašenju vanredne situacije na području cele zemlje.

Na čišćenju snega angažovano je oko 400 pripadnika Vojske Srbije. Sa 34 mašine, Vojska pomaže u Sjenici, Novoj Varoši, Bosilegradu, Prijepolju, Babušnici, Ivanjici, Malom Zvorniku, Nišu, Blacu, Kuršumliji, Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Kraljevu, Pančevu, Požarevcu i Beogradu.

Prema rečima načelnika Odeljenja za civilno-vojnu saradnju Generalštaba Zvonimira Pešića vojska se uključila u čišćenje Beograda.

Od jutros je na beogradskim ulicama duplo više vojske koja raščišćava sneg, ravnopravno na snežnom minusu i mladići i devojke. Podjednako hrabre bile su i devojke u civilu, koje su se odazvale pozivu Skupštine grada. Oko hiljadu i po uglavnom mladih ljudi poranilo je po svoju lopatu i dnevnicu od 1.600 dinara, za čišćenje ulica i trotoara.

Zbog poslovnog imidža i zbog propisa koji ih na to obavezuju, ispred radnji, vlasnici revnosno čiste sneg. U Beogradu je sitacija daleko bolja nego juče.

U mnogim mestima i osuđenici učestvuju u čišćenju gradskih ulica od snega.

U čitavoj Srbiji na raščišćavanju je angažovano 550 teških mašina, neke od njih su zbog nedostatka nafte stale.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je otežan transport nafte u delovima Srbije gde zbog teretnog saobraćaja transport nafte može da potraje i dva do tri dana.

U potrošnji struje svaki novi dan je rekordan, Dozvolu Vlade za interventni uvoz Elektroprivreda Srbije uveliko koristi. Dnevno na taj način pokriva 5 do 10 odsto potrošnje. O restrikcijama se ne razmišlja.

"Nadamo se da do njih neće doći, remont je urađen kvalitetno", kaže Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a.

Hoće li zbog snega, i zvanično čitava Srbija ući u vanredni način života , znaće se krajem vikenda. U nekoliko gradova opštinske vlasti su već donele odluku da đaci od ponedeljka ne idu u školu.

Štab za vanredne situacije Beograda odlučiće sutra da li će u beogradskim školama od ponedeljka biti nastave.

Oprezna vožnja

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović apelovao je na učesnike u saobraćaju da "ne sedaju za volan" ako nemaju zimsku opremu da ne bi ugrozili svoje i tuđe živote. Jovanović je rekao Tanjugu da su u ovakvim uslovima neophodne zimske gume ili se moraju staviti lanci na letnje penumatike, ako na putu ima snega i leda.

U Bajinoj Bašti i selima oko Valjeva postoje problemi s mehanizacijom. Volovska zaprega negde je jedini prevoz, a meštanima ponestaje hrane. Da bi došli do hrane neki stanovnici valjevskog kraja putuju i po sat i po vremena, a mnogi od njih su stari i bolesni.

Za borbu sa snegom, Vlada Srbije odobrila je pomoć u energentima za 31 opštinu i grad, a za 15 opština novčanu pomoć od 69 miliona 200 hiljada dinara kako bi se rešio i problem mehanizacije. Sektor za vanredne situacije će koordinirati preuzimanje goriva od Republičke direkcije za robne rezerve.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović apelovao je na učesnike u saobraćaju da "ne sedaju za volan" ako nemaju zimsku opremu da ne bi ugrozili svoje i tuđe živote. Jovanović je rekao Tanjugu da su u ovakvim uslovima neophodne zimske gume ili se moraju staviti lanci na letnje penumatike, ako na putu ima snega i leda.

Najteža situacija u opštinama Sjenica, Ivanjica, Prijepolje, Crna Trava i Surdulica, gde je sneg dubok oko dva metra.

Osam osoba koje su bile zarobljene u dva kombija između dve lavine na magistralnom putu Prijepolje - Bijelo Polje, kod mosta preko Lima u Točilovu, evakuisano je kasno sinoć.

Spasilačke ekipe Sektora za vanredne situacije MUP-a evakuisale su do sada 14 putnika iz dva kombija, tri putnička i jednog teretnog vozila na magistralnom putu Prijepolje-Bijelo Polje, saopštila je policija u Prijepolju, a povređenih nema.

Sneg usporava saobraćaj u celoj Srbiji, zbog raskvašenog ili utabanog snega na kolovozima. Iz Javnog preduzeća "Putevi Srbije", preporučuju opreznu vožnju uz upotrebu zimskih guma ili lanaca.

Obustaviti rad škola

Zbog snežnog nevremena i gotovo 17.000 đaka osnovnih i srednjih škola nije bilo na nastavi. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović preporučio je lokalnim samoupravama u Srbiji da obustave rad u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama do petka 10. februara.

U Beogradu, sve komunalne ekipe neprekidno su na terenu. Na pojedinim saobraćajnicama ima ugaženog snega. Kolapsa sinoć nije bilo, jer je intenzitet saobraćaja bio manji.

Tramvaji i trolejbusi danas ne voze, a zameniće ih autobusi. Vojnici i starešine iz garnizona Beograd i danas će čistiti sneg u centru glavnog grada.

Iz hitne pomoći apeluju na građane da bez preke potrebe ne izlaze na ulice.

I pored danonoćnog rada zimskih službi, na kolovozima prvog prioriteta ima ugaženog ili iskvašenog snega. Saobraćaj se odvija otežano, saopštili su iz Auto-moto saveza Srbije.

Zbog veoma hladnog vremena i zaleđenih puteva vozačima se preporučje izuzetno oprezna vožnja uz obaveznu upotrebu zimske opreme, držanje odstojanja i prilagođavanje vožnje uslovima na putu.

Vozovi ponovo saobraćaju na relaciji Beograd - Brodarevo i Bijelo Polje - Beograd pošto su ekipe "Železnica Srbije" uspele da očiste od snega deo pruge između Vrbnice i Brodareva i uspostave normalan saobraćaj.

U Železnicama Srbije dodaju da se na svim ostalim železničkim pravcima saobraćaj odvija uprkos problemima sa snegom i da su ekipe tog preduzeća spremne da reaguju u slučaju bilo kakvih problema.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.