Vanredna situacija u 11 optina zbog poplava

Izvor: RTS, 20.Apr.2014, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna situacija u 11 optina zbog poplava

Širom Srbije nabujale reke i rečice prete da ugroze kuće i imanja. U 11 opština, među kojima su Prokuplje, Kuršumlija, Doljevac i Žitorađa, proglašena vanredna situacija. Poplavni talas reke Toplice "protutnjao" je opštinom Doljevac. Veliki problemi Dragačevaca je i klizište. Opada Beli Timok u Zaječaru.

13.50 - U 11 opština proglašena je vanredna situacija zbog poplava, rečeno je na sednici Štaba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za vanredne situacije.

13.30 - Južna Morava izlila sekod sela Vitkovac u aleksinačkoj opštini.

12.20 - Oko 200 pripadnika Žandarmerije angažovano na pružanju pomoći zbog poplava na teritoriji Prokuplja, Zaječara, Kraljeva i Lučana.

10.10 - Reka Jošanica povukla se u korito, normalizovan saobraćaj kod Jošaničke banje.

10.00 - Reka Toplica lagano se povlači u korito, javlja dopisnik RTS-a iz Prokuplja. 

8.00 - U Doljevcu proglašena vanredna situacija, evakuisano 60 ljudi, rekao je Predrag Marić. 

Iz ugroženih područja do sada je evakuisano 440 ljudi. Vanredna situacija na snazi je u Doljevcu, Žitorađi, Lučanima, Prokuplju, Kuršumliji, Požegi, Zaječaru i Medveđi. Poplavljeno je i oko stotinu kuća na centralnom Kosovu.

Crveni krst Srbije je saopštio da je uputio pomoć stanovništvu koje je postradalo od poplava u Kuršumliji, Doljevcu i Prokuplju.

Pomoć se sastoji od 180 paketa hrane, 120 dušeka, 250 ćebadi, 180 higijenskih porodičnih paketa, 15 kreveta i 50 pari gumenih čizama.

Crveni krst je uputio i 16 rezervoara za snabdevanje građana vodom za piće i 10 sušilica za zidove.

U subotu je Crveni krst Srbije poslao petočlani Nacionalni tim za procenu posledica poplave, analizu potreba ugroženih i za tehničku podršku.

U toku protekle noći porastao je vodostaj Toplice na teritroriji opštine Doljevac, poplavljeno je više od 500 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 30 kuća. Samo u toku noći spaseno je 60 ljudi.

Poplavni talas koji je krenuo od Kuršumlije, Prokuplja i Žitorađe, stigao je Doljevca, protutnjao je ovom opštinom i nastavio dalje ka Južnoj Moravi. Voda nije za piće, pa su obezbeđene cisterne. 

Zahvaljujući Žandarmeriji i vatrogasno-spasilačkoj brigadi sačuvan je gerontološki dom u kome je smešteno 70 invalidnih lica. Evakuisani su korisnici staračkog doma iz prizemlja na poslednji sprat. 

Južna Morava se izlila kod sela Vitkovac u aleksinačkoj opštini, tako da je sada tamo situacija prilično teška, javlja dopisnik RTS-a iz Doljevca. 

Situacija je teška na području Kuršumlije, Prokuplja i Žitorađe. Sa ovog područja evakuisane su 33 osobe. 

Najteža situacija je pored fabrike stakla, ali i u naselju Draganja na izlasku iz Prokuplja prema Kuršumliji, a pored desetina kuća, potopljeni su i sportski tereni, gradsko groblje. 

U Žitorađi je ugroženo više desetina domaćinstava, evakuacija je trajala tokom čitave noći i sada su svi žitelji ove opštine bezbedni. Pov vodom je i stotinu hektara obradivog zemljišta, a do nekih sela je nemoguće doći. 

Potopljeni su bunari iz kojih Prokupčani piju vodu, pa jedan deo grada nema vodu. Pored pripadnika Sektora za vanredne situacije, pomažu i Vojska Srbije, policija, vatrogasci.

Pored Toplice izlile su se još dve reke Banjska i Kosanica. Kosanica se povukla u korito. Najveći problem je što ove reke ugrožavaju lokalne puteve prema okolnim banjama.   

Iako se u Lučanima vreme razvedrava, voda se ne povlači i meštani se u Dljinu bore sa vodom koja prodire kroz propusne kanale, javlja dopisnik RTS iz Lučana.

Tako je i na drugim mestima gde su se pojavila klizišta, a voda koja nadire sa svih strana i preti da ugrozi još neka domaćinstva. Poplavljeno je na desetine kuća.

Osim poplave i velike količine vode, veliki problemi Dragačevaca su i klizišta, kao i neprohodni putevi.

U Đeraću je najteža situacija, reka se izlila na više od 20 kilometara na tom putu. "Ovo je višedecenijski problem, potrebna su velika ulaganja da bi se ovo predupredilo", rekao je za RTS Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije.

Poplavni talas Rzava i Moravice kod Arilja je prošao i obe reke od jutros su u stagnaciji. Poplavljene su kuće u naseljima Gruda, Divljaka, Cerova i Raškova Bara. Jedna porodica iz naselja Gruda je evakuisana.

Rzav je noćas na privremenom zahvatu Ševelj bio tri metra,10 puta više od normalne kote, a Moravica na Gradini 372 centimetra, što je najviše u poslednjih dvadesetak godina.

U opštini Požega, u toku noći porastao je nivo vode u poplavljenom području. Poplavljeno je 50 domaćinstava, a voda je ušla i u 100 pomoćnih objekata. Trenutno je pod vodom 1.500 hektara zemljišta, među kojima i oranice zasejane kukuruzom i pšenicom. 

I pored povoljnijih vremenskih prilika nego prethodnih dana, stanje u kraljevačkom kraju i dalje je vrlo ozbiljno. Zapadna Morava je izašla iz svog korita, došla do nekoliko kuća u prigradskom naselju Grdica i poplavila velike površine plodnih oranica, najviše u selima Sirča i Šumarice.

U kruševačkom kraju nakon poplavnog talasa situcija se stabilizuje. Nivo reke Rasine danas je opao za oko 15 odsto. Pod vodom je oko 800 hektara oranica, a najugroženije je područje u dolini Ribarske reke. U prekidu je i dalje putni pravac Kruševac - Jastrebac jer je vodena bujica na ovoj planini odnela deo asfalta oko veštačkog jezera tako da je neprohodna deonica za saobraćaj od ulaska na Jastrebac do Slavujevog brda. 

Nivo reke Rasine kod jezera Ćelije i u Mitrovom polju nadomak Aleksandrovca opada, ali se vodostaj Zapadne Morave povećao za 30 centimetara. Vodostaj raste i na Južnoj Moravi kod Đunisa.

Crni Timok kod Zaječara od noćas stagnira, dok je Beli Timok u blagom opadanju. Nivo te reke, koja je noćas pretila da poplavi kuće u naselju Višnjar, sada je niži dvadesetak centimetara. Uz njeno korito cele noći su dežurali i pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica i meštani ugroženog naselja.

Svi potrošači na području Užica i Čačka imaju električnu energiju i sve trafostanice su u pogonu, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Pojedine opštine sada su bez pijaće vode. Zbog zamućivanja izvora i bunara voda nije za piće u Vrnjačkoj Banji, Prokuplju i Svrljigu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vanredna situacija u 11 opšina zbog poplava

Izvor: RTS, 20.Apr.2014

Širom Srbije nabujale reke i rečice prete da ugroze kuće i imanja. U 11 opština, među kojima su Prokuplje, Kuršumlija, Doljevac i Žitorađa, proglašena vanredna situacija. Poplavni talas reke Toplice "protutnjao" je opštinom Doljevac. Veliki problemi Dragačevaca je i klizište. Opada Beli Timok...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.