UNHCR: Najviše zahteva za azil u 2010. iz Srbije

Izvor: Blic, 28.Mar.2011, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR: Najviše zahteva za azil u 2010. iz Srbije

Broj osoba koje su zatražile azil u industrijski razvijenim zemalja sveta smanjio se u protekloj deceniji skoro za polovinu, a prošle godine najveći broj azilanata došao je iz Srbije, uključujući Kosovo, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

U okviru novih statističkih podataka koje je UNHCR danas objavio na svom vebsajtu, navodi se da je azil iz Srbije zatražilo 28.900 osoba, što je 54 odsto više nego 2009. godine, kada se Srbija nalazila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na šestom mestu po broju tražilaca azila.

"Interesanto je to što broj zahteva za azil u 2010. godini može da se uporedi sa 2001, ubrzo posle krize na Kosovu", navodi UNHCR.

Prema podacima iz godišnjeg izveštaja ove agencije UN, koji je obuhvatio 44 industrijski razvijene zemlje sa područja Evrope i van kontinenta, prošle godine je podneto ukupno 358.800 zahteva za azil, što je pet odsto manje nego 2009. godine i 42 odsto manje nego 2001.

U većini regiona, uključujući Evropu, Severnu Ameriku i severnu Aziju, 2010. je zabeležen manji broj zahteva za azil, a u Evropi najviše je smanjen broj ovih zahteva na jugu, dok je do značajnih povećanja došlo naročito u Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Turskoj, Belgiji i Francuskoj.

Najveći broj zahteva za azil prošle godine primile su Sjedinjene Države (55.530), Francuska (47.800) i Nemačka (41.330), kao i Švedska i Kanada.

U izveštaju se navodi da je u Francuskoj i Nemačkoj došlo do povećanja ovih zahteva delimično zato što se povećao broj tražilaca azila iz Srbije i Makedonije, što se u velikoj meri objašnjava uvođenjem bezviznog režima za ulazak u EU za državljane ove dve zemlje od decembra 2009. godine.

Posle Srbije, na drugom mestu po broju podnetih zahteva za azil su državljani Avganistana, a na trećem Kine.

U izveštaju se ne navode statistički podaci o broju odobrenih azila.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNHCR: Najviše tražilaca azila u 2010. iz Srbije

Izvor: SrbijaNet.rs, 28.Mar.2011

Broj osoba koje su zatražile azil u industrijski razvijenim zemalja sveta smanjio se u protekloj deceniji skoro za polovinu, a prošle godine najveći broj azilanata došao je iz Srbije, uključujući Kosovo, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). U okviru novih...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

UNHCR: Najviše tražilaca azila u 2010. iz Srbije

Izvor: S media, 28.Mar.2011

Broj osoba koje su zatražile azil u industrijski razvijenim zemalja sveta smanjio se u protekloj deceniji skoro za polovinu, a prošle godine najveći broj azilanata došao je iz Srbije, uključujući Kosovo, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). ..U okviru novih...

Nastavak na S media...

Državljani Srbije na prvom mestu u traženju azila

Izvor: Studio B, 28.Mar.2011

Državljani Srbije su prošle godine najčešće tražili politički azil na Zapadu, a slede ih stanovnici Avganistana, Kine, Iraka, Rusije, Somalije i Irana, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice..Prema podacima UNHCR, lane je azil u članicama Evropske unije i još 17 industrijalizovanih...

Nastavak na Studio B...

Najviše zahteva za azil iz Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2011

BEOGRAD -..Srbija sa Kosovom je u 2010. bila na 1. mestu po broju zahteva za azil u razvijenim zemljama i 28. među 44 razvijene zemlje po broju primljenih zahteva za azil, objavila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR)...Broj zahteva za azil iz Srbije prošle godine je bio 28.901,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Najviše azilanata iz Srbije

Izvor: RTS, 28.Mar.2011

Srbija je prošle godine bila na prvom mestu po broju zahteva za azil u razvijenim zemljama. Građani Srbije najviše su tražili azil u Švedskoj, Nemačkoj i Francuskoj. Ministar Ivica Dačić kaže da vizna liberalizacija nije dovedena u pitanje i da će se Vlada potruditi da tako i ostane. ..Broj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.