Tri decenije od smrti Josipa Broza Tita

Izvor: S media, 04.Maj.2010, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri decenije od smrti Josipa Broza Tita

“...živi srećna u slobodi, maršal Tito nek te vodi, Jugoslavijo, Jugoslavijo...“. Na današnji dan, pre tri decenije, preminuo je Josip Broz Tito. Tito je umro u Kliničko bolničkom centru u Ljubljani, a sahranjen je četiri dana kasnije u Beogradu, na sahranu je došlo 700.000 ljudi, i 209 stranih delegacija iz 128 zemalja sveta. Poslednju poštu pokojniku, osnivaču Pokreta nesvrstanih, odali su na licu mesta 31 predsednik države, 22 premijera, četiri kralja, šest prinčeva i 11 >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << predsednika nacionalnih parlamenata.

Trideset godina posle, posete Titovom grobu nisu toliko masovne.

Svake godine četvrtog maja, u kompleks muzeja “25.maj” prvo cveće stigne od Jovanke Broz. Udovica Josipa Broza ne dolazi u “Kuću Cveća” već godinama unazad - što zbog godina, što zbog novinara. Njeno cveće postavlja se na posebno mesto.

Nakon toga, veliki broj poštovalaca Tita dolazi na njegov grob kako bi se poklonili nekadašnjem državnom i političkom lideru socijalističke Jugoslavije.

Slavković Mira, PR muzeja “25.maj” kaže da su ove godine najavljene brojne delegacije koje će doći u posetu ovom kompleksu ali da se današnji dan ne obeležava posebnim događajem.

“Najavljeno je nekoliko delegacija – društvo antifašista iz Zagreba, Udruženje “Josip Broz Tito” iz Rijeke, došla je delegacija saveza “Titovih levih snaga” iz Skoplja, zatim SUBNOR – Savski Venac i Bor, a do sada je kompleks posetila i delegacija Nesvrstanih zemalja zajedno sa predstavnicima Ministarstva za rad i socijalnu politiku.”

Trenutno je u Muzeju Istorije Jugoslavije aktuelna postavka “Joko, Lenon, Tito” koja govori o vremenu Vudstoka, hipi pokreta i borbe za mir. Organizatori u muzeju odlučili su da se baš na ovaj način obeleži tridesetogodišnjica smrti Josipa Broza Tita.

Datum koji se slavio u bivšoj Jugoslaviji, rođendan Broza – 25. maj biće obeležen u Muzeju Istorije Jugoslavije, projekcijom filma “Plavi Voz” Janka Baljeka.

Srđan Žikić

Komemoracija Titu u Kumrovcu

U Kumrovcu, rodnom mestu Josipa Broza Tita, danas je obeležena 30.godišnjica njegove smrti.

Komemoraciji koja je počela u 15.05 zvukom vatrogasne sirene, prisustvovalo je više od 200 ljudi koji su položili vence i upalili sveće kod Titovog spomenika pred njegovom rodnom kućom.

Medju prisutnima bile su delegacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) , Socijaldemokratske partije, Krapinsko-zagorske županije, opštine Kumrovec i nekoliko hrvatskih gradova, a bile su i dve delegacije iz Slovenije.

Prema rečima predsednice SABAH Vesne Čulinović- Konstantinović, bez obzira na to ko šta mislio o njemu, "Tito je bio dosad najveći sin naših naroda, što govori i činjenica da njegovo ime nose ulice u 17 država, da ima spomenike na nekoliko kontinenata i da je na njegovoj sahrani bilo 127 svetskih državnika".

"Njegova (Titova) najveća vrednost je ta što nam je podario slobodu", rekla je ona i dodala da "nismo ovdje da bi od Tita napravili neku posebnu osobu, već zato što je u Drugom svetskom ratu vodio vojsku i narodnooslobodilačku borbu do konačne pobede nad fašizmom čiju 65.godišnjicu obeležavano ove godine".

"Ko bi se od hrvatskih političara danas odrekao vlasti da se barem malo pomogne vojsci od 400.000 Hrvata koji su danas na berzi", čulo se na komemoraciji.

Centralna proslava Dana mladosti koja je uvek mnogo više posećenija od komemoracije ove će godine biti održana u subotu, 22. maja. Tog dana u Kumrovcu su skup najavili i predstavnici ekstremno desničarske Hrvatske čiste stranke prava, iako su opštinske vlasti odbile njihov zahtev.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tito između kletve i zakletve

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Maj.2010

Na današnji dan prije tri decenije preminuo je Josip Broz Tito, lider nekadašnje SFRJ. Široka je lepeza stavova o Titu u dijelovima bivše države. Neki ga osporavaju, a mnogima je čak i trideset godina nakon smrti mjerilo stvari

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tri decenije od smrti Josipa Broza Tita

Izvor: Politika, 04.Maj.2010

BEOGRAD - Na današnji dan, pre tri decenije, preminuo je Josip Broz Tito, državni i politički lider nekadašnje socijalističke Jugoslavije (SFRJ). O njegovoj ulozi u formiranju i razvoju bivše Jugoslavije i danas se iznose oprečna mišljenja, ali među običnim ljudima u svim republikama bivše...

Nastavak na Politika...

Sarajevo: Čas sjećanja povodom tridesete godišnjice smrti Josipa Broza Tita

Izvor: Cafe.ba, 04.Maj.2010

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu danas će biti održan Čas sjećanja koji povodom tridesete godišnjice smrti Josipa Broza Tita organizuje Savez društava Josip Broz Tito u BiH.

Nastavak na Cafe.ba...

Tri decenije od smrti Josipa Broza Tita.

Izvor: TV Avala, 04.Maj.2010

Poštovaoci iz svih krajeva bivše Jugoslavije u poseti "Kući cveća" u Beogradu.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.