Timok poplavio po četvrti put

Izvor: Blic, 23.Apr.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timok poplavio po četvrti put

Zaječar - Voda je nadošla usred noći. Nikog iz štaba ili ovih ekipa koje nam pomažu nije bilo. Odveo sam dva maloletna deteta u hotel i platio 3.000 dinara da prespavaju. Nisam imao novac da platim i za sebe, pa sam noć proveo na ulici - kaže Dragiša Pulović iz zaječarskog naselja Izvorski put, kome je Beli Timok preksinoć, po četvrti put ove godine, poplavio kuću.

Po četvrti put za samo par meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zaječarskim naseljima Višnjar, Pišur, Muljak i Izvorski put preksinoć je poplavljeno 400 kuća, a 40 meštana spasioci su evakuisali čamcima.

U zaječarskom naselju Muljak u poplavi je život izgubio Petrun Gerginov (62). U kući u kojoj živeo Gerginov nalazila se voda dubine jednog metra i prilikom silaska niz stepenice on je pao i udavio se u vodi jer nije znao da pliva. On je druga žrtva poplava koje su u poslednja tri dana zadesile veći deo Srbije. Pre dva dana u Gadžinom Hanu udavila se Lj. R. (78), koja je pokušala da spasi živinu od poplavnog talasa. Inače, osim Belog Timoka kod Zaječara, vodostaji većine reka juče su se povukli, ali je više stotina porodica ipak moralo da napusti svoje poplavljene domove.

Spasilačke ekipe juče su evakuisale 40 meštana iz zaječarskih naselja Višnjar, Pišur, Izvorski Put i Muljak. Beli Timok je u toku pretprošle noći dostigao nivo od 345 centimetara i po četvrti put ove godine poplavio oko 400 kuća u tim naseljima. Poplavljeni Zaječarci ogorčeno su prozivali opštinske čelnike okrivljujući ih za nemar jer su posledice poplava mogle biti znatno manje.

- Ljudi, ovo je strašno! Juče su došli i betonirali prokop koji je napravljen za vreme prošle poplave. Da to nisu učinili, manja bi šteta bila - kaže Desimir Nikolić iz Ulice Bore Stankovića, čija je kuća po četvrti put ove godine poplavljena.

U susednoj ulici Ljiljana Petković drži se za glavu obema rukama. Njen muž Bratislav, rudar, podigao je kredit od 5.000 evra da bi popravili ono što je voda prošli put uništila. A sada je i to uništeno.

- Ništa više nemamo, a opština nam iz budžeta nije dala ni dinar. Dovode Seku Aleksić da peva 10. maja, hoće da slavimo, a ostadosmo bez ičega. Ponižavajuće ja da ovoliki narod, ni kriv ni dužan, postade sirotinja - kaže Ljiljana.

U poplavljenim naseljima ljudi iznose iz kuća šta mogu, spasavaju nameštaj i pokućstvo, govore jedni drugima šta su renovirali od protekle poplave. Ogorčeni na lokalnu vlast, počeli su da prikupljaju potpise protiv koncerta folk pevačice Seke Aleksić, najavljen za 10. maj, Dan grada.

Veliko broj porodica morao ja da napusti svoje kuće i u Leskovcu. Više od 300 domaćinstava je pod vodom u koja su se izlile fekalije i kanalizacija.

Poplavljene je juče obišao načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Reke se polako povlače

Izvor: RTS, 23.Apr.2010

Beli Timok, koji je poplavio zaječarska naselja Muljak, Izvorski put i Višnjar, povukao se u korito. Najugroženija su sela pored Južne Morave, Vitkovac, Donji Ljubeš i Đunis. U leskovačkim naseljima Bobište i Ančiki počela dezinfekcija terena. Vranjanci treći dan bez vode...Iako se reke polako...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.