Sutra test iz srpskog (maternjeg) jezika

Izvor: S media, 20.Jun.2010, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra test iz srpskog (maternjeg) jezika

Osmaci koji konkurišu za upis u gimnazije i četvorogodišnje stručne škole, sutra od 10 časova polagaće kvalifikacioni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Oni u matične osnovne škole treba da dodju najmanje pola sata ranije, da bi na vreme bili rasporedjeni po učionicama i poslušali uputstva dežurnih nastavnika.

Testovi će tokom današnjeg dana službenim vozilima MUP-a biti dopremljeni u škole iz štamparije "Službenog glasnika", a jednu od pet >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kombinacija koju će djaci rešavati, izvući će sutra ministar prosvete Žarko Obradović, u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Radio Beograda, 10 minuta pre početka ispita.

Rešavanje pitanja trajaće 120 minuta u matičnim osnovim školama, a iz Ministarstva upozoravaju djake da na testu ne koriste nikakva elektronska sredstva, mobilne telefone, digitrone, "puškice", "bubice", jer u suprotnom mogu biti isključeni sa ispita, što će automatski umanjiti mogućnost da upišu željenu školu.

Kako je Tanjugu rekao predsednik Republičke upisne komisije i pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević, na prvoj strani testa je uputstvo za rešavanje, koje treba pažljivo pročitati.

Na ispit treba poneti drvenu olovku, gumicu, hemijsku olovku, kojom se upisuju konačni odgovori, kao i lenjir i šestar.

Prema njegovim rečima, ništa se ne može precrtavati ni žvrljati. Učenici na ispit mogu poneti flašicu sa vodom, a praksa je pokazala da je za njih najbolje da prvo reše zadatke koje znaju, a da se potom vrate na rešavanje težih pitanja.

Na kvalifikacionom ispitu iz srpskog odnosno maternjeg jezika, nema novih pitanja u odnosu na zbirku za pripremu ispita, objavljenu pre nekoliko meseci, ali će u nekoliko zadataka biti promenjen redosled ponudjenih odgovora, rekao je Lazarević i istakao da su testovi izbalansirani, podjednake težine i da nema razloga za strah.

U učionici će biti do 18 učenika, dežuraće po jedan nastavnik iz osnovne i iz srednje škole.

Konačni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni 28. juna, a uslovi upisa ni ove godine nisu menjani. Minimum na kvalifikacionom ispitu je po jedan bod iz svakog predmeta, a prvenstvo pri raspodeli imaće kandidati koji su ostvarili najmanje po pet bodova iz svakog predmeta.

Tako se, prema Lazarevićevim rečima, može desiti da učenik sa ukupnim manjim brojem bodova bude upisan pre učenika koji ima veći broj bodova, ali nije ostvario prednost na testu, odnosno nije dobio najmanje pet bodova.

Lazarević je istakao da razloga za brigu nema, jer se svake godine najmanje dve trećine učenika upisuje po jednoj od prve tri želje, kao i da je za oko 80.000 djaka koji su završili osmi razred predvidjeno 87.500 mesta.

Kvalifikacioni ispit iz matematike polagaće se u utorak, 22. juna.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas testiranje iz srpskog

Izvor: Danas, 20.Jun.2010

Učenici koji nameravaju da upišu gimnazije ili četvorogodišnje srednje stručne škole danas će polagati kvalifikacioni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, u matičnim osnovnim školama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.