Srbija prva u regionu donela dokument o ljudskim pravima

Izvor: Blic, 22.Nov.2010, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija prva u regionu donela dokument o ljudskim pravima

Srbija je prva u regionu donela zajednički osnovni dokument o stanju ljudskih prava. Ujedinjene nacije su pre dve godine zatražile od svih svojih članica da donesu ovakav dokument, a osim Srbije, on je donet u Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj i Češkoj.

"Ovim smo se svrstali u redak red država koje su donele ovakav dokument o ljudskim pravima. Značaj dokumenta je višestruk jer sad svako ima uvid u ljudska prava u Srbiji", kaže Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prava i dodaje da će on biti revidiran sledeće godine.On je još podsetio da stanje ljudskih i manjinskih prava nije nešto što se krije, već unapređuje.

"Time se jača odgovornost države koja se obavezuje da postupa po svim međunarodnim ugovorima", izjavio je ambasador OEBS-a Dimitrios Kipres.

Predstavnik UN-a za Srbiju Vilijam Infante napomenuo je da je donet veoma kvalitetan dokument koji na jedan pregledan način objašnjava dostignuća države.

"Srbija kao kandidat za EU mora da usvoji vrednosti na kojima počiva sama unija. Ona je na pravom putu, ali još treba poraditi na kaznenoj politici, odnosno ojačati sudstvo koje će kažnjavati huligane i naciste", kaže Infante.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čiplić: Unapređivati stanje u oblasti ljudskih prava

Izvor: TV Avala, 22.Nov.2010

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je danas da stanje u oblasti ljudskih prava u Srbiji treba stalno unapređivati i da to nije oblast koju treba sklanjati od javnosti.

Nastavak na TV Avala...

Izveštaj o ljudskim pravima u Srbiji

Izvor: RTS, 22.Nov.2010

Najugroženije grupe stanovništva u Srbiji su osobe sa invaliditetom, siromašni, Romi i LGBT zajednica, pokazuje izveštaj o stanju ljudskih prava, koji je Srbija sačinila za potrebe UN. Srbija jedina zemlja u regionu koja je ovaj dokument donela. ..Izveštaj o stanju ljudskih prava, koji je Srbija...

Nastavak na RTS...

Neprihvatljivo je stvarati klimu nekažnjavanja

Izvor: Danas, 22.Nov.2010

Stanje ljudskih i manjinskih prava nije nešto što treba kriti, već stalno unapređivati, istakao je juče ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen dokument o stanju ljudskih prava u Srbiji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.