Izveštaj o ljudskim pravima u Srbiji

Izvor: RTS, 22.Nov.2010, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o ljudskim pravima u Srbiji

Najugroženije grupe stanovništva u Srbiji su osobe sa invaliditetom, siromašni, Romi i LGBT zajednica, pokazuje izveštaj o stanju ljudskih prava, koji je Srbija sačinila za potrebe UN. Srbija jedina zemlja u regionu koja je ovaj dokument donela.

Izveštaj o stanju ljudskih prava, koji je Srbija sačinila za potrebe izveštavanja Ujedinjenih nacija, pokazuje da su u Srbiji najugroženije grupe stanovništva osobe s invaliditetom, siromašni, Romi i LGBT zajednica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Sličan dokument imaju samo još Norveška, Nemačka, Poljska i Češka. Dokument je izrađen uz podršku misije OEBS-a i Ujedinjenih nacija, a pored opštih ekonomskih, socijalnih i demografskih informacija o državi sadrži i pravni okvir za zaštitu ljudskih prava na nacionalnom nivou i međunarodne obaveze u toj oblasti.

"Dokument predstavlja ozbiljno izvorište svega onoga što je, kada je reč o ljudskim pravima, urađeno u Srbiji", rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić i dodao da je Srbija jedina zemlja u regionu, koja je ovaj dokument donela.

Čiplić istakao je da dokument ima višestruki značaj i dodao da njegovim objavljivanjem svako može da vidi kakvo je stanje ljudskih prava u Srbiji.

Ministar je naglasio da će dokument svake godine biti ažuriran i dodao da su u izradu dokumenta bile uključene i nevladine organizacije.

Čiplić je podsetio da su Ujedinjene nacije 2006. godine izvršile reformu izveštavanja i zatražile da svaka država, kao njihova članica, donese osnovni dokument o stanju ljudskih prava.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos, rekao je da će završetak dokumenta pomoći Srbiji da bolje ispuni svoje obaveze po međunarodnim sporazumima.

"Dostignuća pokazuju da je Vlada Srbije posvećena unapređunju u zaštiti ljudskih prava, kao i ispunjavanju obaveza po međunarodnim sporazumima i unapređenju međunarodne saradnje", rekao je Kipreos i dodao da su sve članice OEBS-a saglasne da su zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda jedni od osnovnih ciljeva svake Vlade.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.