Dokument o stanju ljudskih prava u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2010, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokument o stanju ljudskih prava u Srbiji

BEOGRAD -

Zajednički osnovni dokument koji sadrži opšti pregled stanja ljudskih prava u Srbiji, kao i detaljan opis ispunjavanja obaveza koje je država preuzela prema međunarodnim sporazumima za zaštitu ljudskih prava predstavljen je danas u Medija centru.

"Dokument predstavlja ozbiljno izvorište svega onoga što je, kada je reč o ljudskim pravima, urađeno u Srbiji", rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić i dodao da je Srbija jedina zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u regionu koja je ovaj dokument donela.

On je istakao da dokument ima višestruki značaj i dodao da njegovim objavljivanjem svako može da vidi kakvo je stanje ljudskih prava u Srbiji.

Ministar je naglasio da će dokument svake godine biti ažuriran i dodao da su u izradu dokumenta bile uključene i nevladine organizacije.

Čiplić je podsetio da su Ujedinjene nacije (UN) 2006. godine izvršile reformu izveštavanja i zatražile da svaka država, kao njihova članica, donese osnovni dokument o stanju ljudskih prava.

Šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos rekao je da će završetak dokumenta pomoći Srbiji da bolje ispuni svoje obaveze po međunarodnim sporazumima.

"Dostignuća pokazuju da je Vlada Srbije posvećena unapređuju u zaštiti ljudskih prava, kao i ispunjavanju obaveza po međunarodnim sporazumima i unapređenju međunarodne saradnje", rekao je Kipreos i dodao da su sve članice OEBS-a saglasne da su zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda jedni od osnovnih ciljeva svake vlade.

On je naveo da mu je drago što je Srbija dostojan član OEBS-a i što u potpunosti ispoljava svoje obaveze izveštavanja po sporazumima.

Kipreos je istakao da dokument daje detaljan pregled stanja ljudskih prava i ispunjavanja obaveza izveštavanja o stanju ljudskih prava i dodao da će njegova izrada i ažuriranje prevazići nedostatke i propuste u toj oblasti.

Stalni koordinator UN-a u Srbiji Vilijam Infante rekao je da je dokument pregledan i kvalitetan i da predstavlja veliki korak Srbije.

Infante je istakao da nije prihvatljivo da se podstiče klima nekažnjivosti huligana, kao i da je nedopustivo da svi oni koje goni Haški tribunal ostanu na slobodi, ali da je Srbija mnogi učinila na tom polju.

On je dodao i da je proces izrade zajedničkog dokumenta okupio širok spektar različitih institucija, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva...

Dokument je izradilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uz podršku Misije OEBS u Srbiji i UN-a, a u okviru napora koje je Srbija uložila kako bi poboljšala sistem izveštavanja prema ugovornim telima UN zaduženim za nadgledanje sprovođenja sporazuma o zaštiti ljudskih prava i omogućila učešće civilnog društva i stručne javnosti o ovom procesu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.