Stanje ljudskih i manjinskih prava nije nešto što treba kriti, već stalno unapređivati, istakao je juče ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen dokument o stanju ljudskih prava u Srbiji.


Zajednički osnovni dokument o stanju ljudskih prava u Srbiji, izradilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uz podršku misije OEBS u Srbiji i UN i osim opštih ekonomskih, socijalnih i demografskih informacija o državi, sadrži i pravni okvir za zaštitu ljudskih prava na nacionalnom nivou, kao i međunarodne obaveze u toj oblasti.

– Dokument predstavlja ozbiljno izvorište svega onoga što je, kada je reč o ljudskim pravima urađeno u Srbiji – istakao je Čiplić. On je dodao da je Srbija jedina zemlja u regionu, kao i da je među retkim zemljama u Evropi koje imaju ovaj dokument.

Prema njegovim rečima, dokument ima višestruki značaj, jer na taj način svako može da ima uvid u stanje ljudskih prava u Srbiji.

Dimitrios Kipreos, šef Misije OEBS u Srbiji, istakao je da će završetak dokumenta pomoći Srbiji da bolje ispuni svoje obaveze po međunarodnim sporazumima.

– Dostignuća pokazuju da je Vlada Srbije posvećena unapređenju ljudskih prava, kao i ispunjavanju obaveza po međunarodnim sporazumima i unapređenju međunarodne saradnje. Sve članice OEBS-a saglasne su da je zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda jedan od osnovnih ciljeva svake vlade – ocenio je Kipšreos.

Vilijam Infante, stalni koordinator UN u Srbiji, rekao je da je dokument pregledan i kvalitetan i da predstavlja veliki korak Srbije.

– Proces izrade zajedničkog dokumenta okupio je širok spektar različitih institucija, međunarodnih organizacija, kao i organizacija civilnog društva – ukazao je Infante. On je napomenuo da Srbija još treba da osnažuje ljudska prava, naročito ona koja krše huligani i navijači.

– Neprihvatljivo je da se stvara klima nekažnjavanja, kao i to što su još na slobodi dva haška optuženika – istakao je Infante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari