Srbija ostaje bez mleka!

Izvor: Press, 11.Avg.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ostaje bez mleka!

Vojvođanska asocijacija proizvođača mleka, koja snabdeva trećinu tržišta, zapretila da će od 22. avgusta potpuno obustaviti isporuke Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine, koja „pokriva" trećinu srpskog tržišta, zapretila je da će Srbiju ostaviti bez mleka ukoliko prerađivači i država ne pristanu na otkupnu cenu od 32 evrocenta po litru. Ako do dogovora ne dođe u naredna tri dana, sa isporukama će prestati u nedelju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 22. avgusta.Predstavnici asocijacije juče, tačno u podne, čekali su odgovor prerađivača.
- Pozivamo ministre poljoprivrede i trgovine i predstavnike svih mlekara da u petak, 13. avgusta, u 12 časova dođu na zajednički sastanak u Privrednu komoru Vojvodine, da konačno razrešimo probleme u proizvodnji sirovog mleka. Ukoliko se narednih dana ne popravi naš položaj, 22. avgusta ćemo potpuno obustaviti isporuku - kaže potpredsednik te asocijacije Uroš Šećerov.
Svi će biti na gubitku
Obustava isporuke donela bi velike nestašice mleka, jer bi mlekare ostale bez trećine isporuka, budući da članovi asocijacije dnevno predaju 350.000-400.000 litara mleka, od milion litara, koliko se dnevno proizvede u Srbiji.
Poljoprivrednici traže otkupnu cenu od 32 evrocenta za mleko ekstrakvaliteta, dok je „Imlek" zasad ponudio 28,65 dinara.
- Pokazaćemo da smo jedinstveni. Ukoliko ne dođe do dogovora, na gubitku će biti proizvođači i potrošači. Na nama se kola lome, a kajmak ubiru prerađivači i trgovci. „Imlek" je, recimo, podigao otkupnu cenu za 10 odsto, a na rafovima je mleko skuplje za pet odsto. Međutim, tih pet odsto u proizvodnji čini razliku od 25 odsto, i tu je nesrazmera. Ako ne postignemo dogovor, čeka nas težak period - kaže Šećerov.
Međusobne optužbe
Bezuspešni pregovori proizvođača i prerađivača mleka oko cene traju već dva i po meseca. Prošle nedelje međusobne optužbe preko novinskih stubaca razmenili su generalni direktor „Imleka" Slobodan Petrović i ministar poljoprivrede Saša Dragin. „Imlek" krivi državu zbog malih i neredovnih subvencija, a država njih za monopolski položaj.
U jučerašnjem saopštenju Ministarstva poljoprivrede navodi se da je Komisija za zaštitu konkurencije dva puta utvrdila monopolski položaj „Salforda" na tržištu, uz konstataciju da je nestašica mleka rezultat spekulativnih radnji investicionog fonda „Salford", u čijem sastavu posluju „Imlek" i „Subotička mlekara".   

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Farmeri prete: Ili će te podići otkupnu cenu mleka ili ga neće ni biti

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Avg.2010, 10:00

BEOGRAD - Proizvođači sirovog mleka juče su doneli odluku da ne odustaju od zahteva za povećanje otkupne cene mleka za 25 odsto, i pozvali državu da im pomogne. Ukoliko se ovaj zahtev ne ispuni do petka, oni će 22. avgusta obustaviti isporuke mleka svim mlekarama, a potom krenuti i u blokade puteva,...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.