SRCE ZA DECU Porodilište KBC Dr Dragiša Mišović dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Izvor: Blic, 06.Jul.2016, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRCE ZA DECU Porodilište KBC "Dr Dragiša Mišović" dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Porodilište KBC "Dr Dragiša Mišović" je četvrto u Beogradu a 39. u Srbiji koje je u akciji "Blic fondacije" dobilo uređaj za neonatalni skrining sluha.

Cilj akcije "Blic fondacije" - "Srce za decu" je da se za svih 56 porodilišta u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba i da neonatalni skrining bude obavezan. Bez aparata za otoakustičku emisiju nije moguće na vreme otkriti da dete ima problem sa sluhom. Ako se eventualno oštećenje sluha kod deteta ne otkrije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u prvim mesecima života, i ako rehebilitacija ne počne već od šestog meseca, to dete neće moći pravilno da razvije govor i intelekt.

Načelniku neonatologije KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Slobodanu Kostiću ovaj aparat je danas uručio Diego Velini, menadžer za razvoj poslovanja i korporativne poslove u kompaniji FCA Srbija. Ova kompanija je u akciji "Blic fondacije" donirala kupovinur jednog uređaja za proveru sluha kod beba.

- FCA Srbija je zadovoljna što će donacijom specijalnog aparata za skrining sluha kod novorođenčadi porodilištu KBC "Dr Dragiša Mišović" moći da pomogne roditeljima da od sada računaju da će u ovoj ustanovi moći da izvrše proveru sluha kod svojih beba u prvim danima njihovog života. Humanitarna akcija „Srce za decu“ koju sprovodi „Blic fondacija“, samo je jedna u nizu kojoj se odazvala naša kompanija. Kompanija je 2015. godine već osvojila nagradu Društveno odgovorna kompanija koju dodeljuje Srpska asocijacija menadžera za izuzetan doprinos i odgovorno ponašanje prema društvenoj zajednici, a i u budućnosti će biti uvek tu da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija - rekao je Diego Velini.

Pročitajte još

Dr Slobodan Kostić je kazao da se u porodilištu KBC "Dr Dragiša Mišović" godišnje rodi oko 2.200 dece.

- Do sada nije bilo mogućnosti da se uradi skrinig test sluha. Donacija aparata je od velikog značaja za zdravllje naše dece koja se rode sa oštećenjem sluha a to je 3-5 dece na 1.000 novorođenih. Skrining metodom već u drugome danu od rođenja možemo prepoznati eventualno oštećenje sluha kod novorođenčeta, te pravovremeno reagovati kako bi deca imala pravilan razvoj i srećno detinjstvo. Zahvaljujemo se "Blic fondacijii" i svim donatorima koji su podržali ovu akciju - rekao je dr Kostić.

Pokrovitelj akcije "Srce za decu" je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner Radio televizija Srbije. Duška Vučinić, šef korporativnih komunikacija JMU RTS, istakla je da je preventiva podjednako značajna kao i rešavanje akutnih problema.

- Uspeli smo u našoj zajedničkoj kampanji, uspeli smo i u nacionalnoj humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za kupovinu aparata za neonatalni skrining sluha. Radost je još veća saznanjem koliko smo kao pojedinci i kao društvo spremni da mislimo i brinemo i o drugima, a ne samo o sopstvenom i životu bližnjih - kazala je Duška Vučinić.

U Srbiji se svake godine rodi 65.000 dece, a više od 300 beba ima urođeno oštećenje sluha.

- Po ko zna koji put se pokazalo da je Srbija zemlja humanih ljudi koji su prepoznali značaj i ove akcije i pomogli nam da rešimo jedan veliki nedostatak u zdravstvu koji se tiče zdravlja dece. Naša želja je da aparati za neonatalni skrining sluha donose samo radosne vesti I da majke sa bebama spokojne napuštaju porodilišta - rekao je Velimir Perović, urednik akcije "Blic fondacije" - "Srce za decu".

Aparate dobilo 39 porodilišta

U akciji “Blic fondacije” - “Srce za decu” aparate za proveru sluha kod beba u protekla tri meseca dobila su porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu (Višegradska i "Dr Dragiša Mišović"), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu, Smederevu, Kikindi, Boru, Zemunu, Pančevu, Ćupriji, Paraćinu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Somboru, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Prijepolju, Priboju, Jagodini, Kruševcu, Bačkoj Topoli, Vrbasu, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Aleksincu i Preševu. Sutra će uređaj za neonatalni skrining sluha dobiti porodilište u Vranju, a u petak porodilište GAK "Narodni front" u Beogradu.

Zahvaljujući ljudima dobre volje i društveno odgovornim firmama koji su podržali našu akciju, kao i "Teletonu" održanom 24. maja na RTS, “Blic fondacija” će u narednih mesec dana aparate za neonatalni skrining sluha obezbediti za svih 56 porodilišta u Srbiji. Pomozimo da naša deca budu zdrava!

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SRCE ZA DECU Porodilište u Vranju dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Izvor: Blic, 07.Jul.2016, 13:06

U akciji "Blic fondacije" - "Srce za decu" porodilište u Vranju je 40. po redu koje je dobilo uređaj za neonatalni skrining sluha...Od danas svakoj bebi koja se rodi u Vranju, odmah po rođenju biće urađen test na sluh aparatom za otoakustičku emisiju. Cilj akcije "Blic fondacije" je da se svim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.