Primabalerina Irina Kolesnikova obilazi izbegličke kampove u Preševu i Tabanovcu

Izvor: Blic, 20.Apr.2016, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primabalerina Irina Kolesnikova obilazi izbegličke kampove u Preševu i Tabanovcu

Ruska primabalerina Irina Kolesnikova posetiće danas izbegličke kampove u Preševu i Tabanovcu, a sutra će boraviti u Beogradu gde će posetiti centre za azil i održati pres konferenciju u Skupštini grada.

Ona je, takođe, najavila novu verziju "Karmen" Baletskog teatra Sankt Peterburga, kojom želi da ukaže na probleme izbeglica u Evropi.

Kolesnikova izuva svoje baletanke kako bi se pridružila nekima od oko 3.000 izbeglica, koji su ostali u vakuumu nakon zatvaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << takozvane zapadano-balkanske rute.

Kolesnikova će svoj boravak u dva prihvatna centra za izbeglice, na sprsko-makedonskoj granici, iskoristi da ukaže na situaciju ugroženih ljudi koji se nalaze u ovim kampovima, od kojih gotovo polovinu čine deca, najavila je agencija "Headline".

Uz podršku međunarodne humanitarne organizacije "Oksfam", Kolesnikova želi da pokaže i kako se kroz umetnost može pružiti odgovor na jednu od najvećih kriza u Evropi, te će zajedno sa koreografom iz Baletskog teatra Sankt Peterburga postaviti novu "Karmen".

- Priča o Karmen govori o bezvremenskim temama nade i očaja, patnje i želje za boljim životom. Sve ovo je upravo ono sa čim se izbeglice suočavaju. Kao majka malog deteta, shvatam koliko je važno sagledati stvari izvan granica politike i zaista obratiti pažnju na te ljude. Biću srećna ukoliko moja igra može da pomogne da se skrene pažnja na ovaj problem, jer svaki doprinos je važan, ma koliko bio mali - poručila je Kolesnikova.

Balet "Zvala se Karmen" igraće se od 25. do 28. avgusta u londonskom Koloseumu, nakon čega kreće na svetsku turneju.

Jedna funta od svake prodate ulaznice namenjena je za podršku aktivnostima "Oksfama" u regionu.

Regionalni direktor "Oksfama" za humanitarna pitanja Vinsent Koh primetio je da su Kolesnikova i Baletski teatar Sankt Peterburga "duboko posvećeni cilju da putem svoje posebne umetničke veštine ukažu na jednu od najvećih svetskih humanitarnih kriza koja je uzrokovana nejednakošću i nasiljem".

- Nadamo se da će ova jedinstvena saradnja pomoći da se dopre do nove publike, uključujući jugoistočnu Evropu i Rusiju, kao i da će biti dragocena podrška aktivnostima koje Oksfam sprovodi sa partnerima na terenu - dodao je Koh.

Poseta Irine Kolesnikove sprovodi se u saradnji sa lokalnim partnerima - Makedonskom asocijacijom mladih advokata i "Open Gate" (La Strada), ATINA i Beogradskim centrom za ljudska prava.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Irina Kolesnikova u izbegličkim kampovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016

Ruska primabalerina Irina Kolesnikova posetiće danas izbegličke kampove u Preševu i Tabanovcu, a sutra će boraviti u Beogradu gde će posetiti centre za azil i održati pres konferenciju u Skupštini grada...Ona je, takođe, najavila novu verziju "Karmen" Baletskog teatra Sankt Peterburga, kojom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.