Irina Kolesnikova u izbegličkim kampovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irina Kolesnikova u izbegličkim kampovima

Ruska primabalerina Irina Kolesnikova posetiće danas izbegličke kampove u Preševu i Tabanovcu, a sutra će boraviti u Beogradu gde će posetiti centre za azil i održati pres konferenciju u Skupštini grada.

Ona je, takođe, najavila novu verziju "Karmen" Baletskog teatra Sankt Peterburga, kojom želi da ukaže na probleme izbeglica u Evropi.

Kolesnikova izuva svoje baletanke kako bi se pridružila nekima od oko 3.000 izbeglica, koji su ostali u vakuumu nakon zatvaranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << takozvane zapadano-balkanske rute.

Kolesnikova će svoj boravak u dva prihvatna centra za izbeglice, na srsko-makedonskoj granici, iskoristi da ukaže na situaciju ugroženih ljudi koji se nalaze u ovim kampovima, od kojih gotovo polovinu čine deca, najavila je agencija "Headline".

Uz podršku međunarodne humanitarne organizacije "Oksfam", Kolesnikova želi da pokaže i kako se kroz umetnost može pružiti odgovor na jednu od najvećih kriza u Evropi, te će zajedno sa koreografom iz Baletskog teatra Sankt Peterburga postaviti novu "Karmen".

"Priča o Karmen govori o bezvremenskim temama nade i očaja, patnje i želje za boljim životom. Sve ovo je upravo ono sa čim se izbeglice suočavaju. Kao majka malog deteta, shvatam koliko je važno sagledati stvari izvan granica politike i zaista obratiti pažnju na te ljude. Biću srećna ukoliko moja igra može da pomogne da se skrene pažnja na ovaj problem, jer svaki doprinos je važan, ma koliko bio mali", poručila je Kolesnikova.

Balet "Zvala se Karmen" igraće se od 25. do 28. avgusta u londonskom Koloseumu, nakon čega kreće na svetsku turneju.

Jedna funta od svake prodate ulaznice namenjena je za podršku aktivnostima "Oksfama" u regionu.

Regionalni direktor "Oksfama" za humanitarna pitanja Vinsent Koh primetio je da su Kolesnikova i Baletski teatar Sankt Peterburga "duboko posvećeni cilju da putem svoje posebne umetničke veštine ukažu na jednu od najvećih svetskih humanitarnih kriza koja je uzrokovana nejednakošću i nasiljem".

"Nadamo se da će ova jedinstvena saradnja pomoći da se dopre do nove publike, uključujući jugoistočnu Evropu i Rusiju, kao i da će biti dragocena podrška aktivnostima koje Oksfam sprovodi sa partnerima na terenu", dodao je Koh.

Poseta Irine Kolesnikove sprovodi se u saradnji sa lokalnim partnerima - Makedonskom asocijacijom mladih advokata i "Open Gate" (La Strada), ATINA i Beogradskim centrom za ljudska prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ruska primabalerina obišla izbeglice u Srbiji

Izvor: RTS, 20.Apr.2016

Prihvatne centre za migrante u Preševu i Tabanovcu posetila je ruska balerina Irina Kolesnikova koja želi da ukaže na položaj migranata, a sa koreografom će po motivima izbegličkih iskustava postaviti novu Karmen, baletsku predstavu koja će biti igrana u avgustu u londonskom Koloseumu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.