Porast vodostaja se tek očekuje

Izvor: Glas javnosti, Beta, Tanjug, 21.Feb.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porast vodostaja se tek očekuje

SRBIJA - Vodostaji reka u više mesta u Srbiji su u porastu, a najozbiljnija situacija je u Zaječaru, u čijoj se okolini Beli Timok izlio i poplavio oranice, zbog čega su u toj opštini proglašene mere vanredne odbrane od poplava. U okolini Svrljiga i Aleksinca postoji mogućnost većeg izlivanja reka zbog topljenja velike količine snega, ali zasada nema ugroženih naselja.

Načelnik sektora MUP za vanredne situacije Pregrag Marić rekao je agenciji Beta da su u tim područjima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << preduzete sve potrebne mere zaštite od poplava i da je zasad situacija pod konrtolom.

Marić je naveo da je su u okolini Zaječara već preduzete sve mere koje uključuju učvršćivanje bedema, slanje mehanizacije i pripravnost celokupnog sastava vatrogasno-spasilačkih ekipa. Prema njegovim rečima, u Zaječar je upućena specijalistička ekipa iz Niša kao pomoć u učvršćivanju bedema.

Zbog porasta nivoa Belog Timoka, koji se u noći između petka i subote izlio i poplavio oranice u blizini sela Veliki Izvor u opštini Zaječar, gradski štab za vanredne situacije proglasio je mere vanredne odbrane od poplava u toj opštini. Reka zasad nije ugrozila domaćinstva.

Povukla se voda oko kuća kod Kuršumlijske banje

Stanovnici nekoliko sela oko Kuršumlijske banje juče su izašli iz svojih kuća posle trodnevne poplave zbog izlivanja reke Banjske, izazvane naglim otapanjem snega, javila je Beta.

U uklanjanju vode angažovani su mehanizacija Preduzeća za puteve, Vojska Srbije i policija.

"Voda je odjednom nadošla i poplavila celo dvorište i kuću. To se dogodilo preko noći... Tri dana nisam mogla da izađem, a policajci su uspeli da mi sa druge strane dobace hleb na terasu", rekla je meštanka Marika Pavić.

Zamenik predsednika opštine Dejan Milošević kaže da nema pristupa pojedinim kućama jer je voda odnela i mostove.

"Sneg se još topi i može doći do još katastrofalnijih posledica", ukazao je Milošević.

Dodao je da je nekoliko stotina hektara useva potopljeno i da je materijalna šteta velika zbog čega će opština tražiti pomoć države.

Vodostaj Resave niži 15 centimetara

SVILAJNAC - Vodostaj reke Resave, koja se juče izlila iz korita i poplavila oko 300 hektara oranica i useva u selima Grabovac, Sedlare i Subotica u opštini Svilajnac, "opada i niži je od jučerašnjeg za 15 centimetara", izjavio je juče zamenik predsednika opštine Predrag Milanović.

Šteta će biti velika jer se radi o površinama koje su 90 odsto zasejane pšenicom i drugim ozimim usevima, dodao je on i napomenuo da je formirana opštinska komisija za procenu, koja će izaći na teren čim se voda povuče.

Stambeni i ekonomski objekti, ljudi i životinje nisu stradali, napomenuo je on i istakao da su bujice nanele veliku štetu putnoj infrastrukturi, lokalnim i regionalnim putevima, posebno na pravcu Jagodina-Svilajnac i Svilajnac - Petrovac na Mlavi.

"Na ovom delu toka Resava se često izliva a za regulaciju korita je potrebno oko 10.000.000 evra, koje opština nema ", rekao je Milanović.

On je dodao da je u toku izrada projektne dokumentacije za regulaciju i očekuje finansijsku pomoć vlade u ovom poslu, preneo je Tanjug.

Na Velikoj Moravi i drugim rekama na području Pomoravskog okruga vodostaj je visok, ali su "reke u svojim koritima", rečeno je Tanjugu u Sektoru za vanredne situacije Policijske uprave u Jagodini.

Po podacima nadležnih u tom sektoru, nijedna reka ne preti izlivanju i kod svih je vodostaj u opadanju, osim Velike Morava gde je u umereno porastu.

Prema podacima Republičkog Hidrometereološkog zavoda, vodostaj Velike Morave kod Varvarina juče 254 centimetra, 60 centimetara viši nego juče, kod Bagrdana (Jagodina) 490, što je za 71 više, a kod Ljubičevskog mosta je viši za 86 centimetara u odnosu na prethodni dan.

Zbog otapanja snega povećan je i dotok u Drinsko jezero, kod Malog Zvornika, ali je protok vode na tamošnjoj brani znatno ispod kriticnog, iako se blago povećava vodostaj reke Drine.

Pomoćnica rukovaoca elektrokomande Hidroelektrane "Zvornik" Dragica Ilić je precizirala je u izjavi Tanjugu da je u podne dotok iznosio 650 metra kubnih vode u sekundi, a protok na brani 619 kubika, dok je juče iznosio 608. Prema najavama, vodostaj Drine i dalje će imati tendenciju blagog povećanja, ali će biti u okviru dosta nižih vrednosti od nivoa reke Drine koji nizvodno od Malog Zvornika nalaže otpočinjanje priprema za odbranu od poplava.

Redovna odrana od poplava juče je uvedena duž 142 kilometra banatskih obala, saopštilo je vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine". Uvedene mere su dežurstvo, pojačan nadzor i neprekidno osmatranje. Obuhvaćeno je 36 kilometara nasipa na reci Brzavi, 72 kilometra na Starom Begeju, 30,5 kilometra na Tamišu i četiri kilometra na Neri. Tokom protekla 24 sata najviše je porastao Tamiš, kod vodomera "Jaša Tomić", za 88 centimetara. Pošto su tokom protekle dve godine tamiški nasipi ojačani, nadležni procenjuju da branjeno područje neće biti ugroženo, piše u saopštenju.

Očekuje se blaži porast vodostaja Tise i Save narednih dana.

Kada je pre pet godina Beli Timok plavio Vi[njar, tada[nji predsednik opstine Bosko Nicic je obecao da ce izgraditi nasipe i da ce sva zemlja koja se iskopa u Zajecaru biti biti za to koriscena. Obe'anje je ostalo samo obecanje, pa Beli Timok opet plavi Visnjar, a gradonacelnika Boska Nicica to vise ne interesuje. Uostalom, to nije nista neobicno, jer se tako radi u Srbiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potopljene oranice

Izvor: Večernje novosti, 20.Feb.2010, 22:15

Na više mesta u Srbiji izlile se reke posle obilnih kiša i otapanja snega. Najkritičnije je u opštinama Zaječar, Svrljig i Aleksinac. U okolini Zaječara Beli Timok poplavio kuće

Nastavak na Večernje novosti...

Raste nivo Belog i Crnog Timoka

Izvor: RTS, 21.Feb.2010

Zbog kiše i naglog topljenja snega, u više mesta u Srbiji nadošle reke poplavile mnoge kuće i obradive površine. Najkritičnije u opštini Zaječar, gde je Beli Timok na periferiji grada poplavio oko 250 kuća i pomoćnih prostorija. Spasilački timovi evakuisali 113 ljudi. ..Većina reka u Srbiji...

Nastavak na RTS...

Rekordan nivo Belog Timoka

Izvor: RTS, 21.Feb.2010

Zbog kiše i naglog topljenja snega, u više mesta u Srbiji nadošle reke poplavile mnoge kuće i obradive površine. Najkritičnije u opštini Zaječar, gde je Beli Timok na periferiji grada poplavio oko 250 kuća i pomoćnih prostorija. Spasilački timovi evakuisali 113 ljudi. ..Većina reka u Srbiji...

Nastavak na RTS...

Marić: U Zaječaru evakuisano 200 ljudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2010, 11:11

ZAJEČAR - Sa područja ugroženih poplavom u opštini Zaječar evakuisano je 270 osoba, a za sada nema povređenih ni nastradalih, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić večeras saopštio da je vodostaj Save kod Šapca...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.