Plastične boce ukočile hidrocentralu

Izvor: Politika, 02.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plastične boce ukočile hidrocentralu

Dejan Đorđević, vlasnik mini-hidrocentrale na reci Toplici, muku muči sa otpadom zbog koga već nekoliko dana ne proizvodi struju

Prokuplje – Na hiljade boca i drugog plastičnog otpada, nošenih visokim vodostajem, doplovilo je Toplicom do mini-hidrocentrale podno Hisara, čiji je vlasnik Dejan Đorđević, i – zaustavilo turbine.

– Zbog nagomilanog otpada hidrocentrala ne radi već nekoliko dana. U opštini su mi rekli da očekuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pare od Republike za akciju „Očistimo Srbiju". Nedavno je osnovan i fond za ekologiju, pa se, ipak, nadam. Jesenas sam izvadio iz vode šest kamiona plastičnih predmeta i odvezao ih na deponiju. Evo ih i sada kao da iz zemlje niču: koliko mi čistimo, još toliko voda donese, nikad kraja – kaže nam Đorđević.

Da je više savesti i ekološke svesti, Toplica bi bila biser prokupačkog turizma: reka gotovo u punom krugu opasuje brdo Hisar, na kojem je srednjovekovni grad Jug-Bogdana. Jednim delom teče i uzbrdo, što je jedinstvena prirodna pojava u Evropi. Plaže kod Duneka i kod Grčkog mlina bile su nekada prepune kupača.

Nikola, pradeda našeg sagovornika, doselio se u Prokuplje iz Brzog Broda kod Niša. Kupio je u ovom krajoliku vodenicu na Toplici od nekog Grka posle Prvog svetskog rata, pa i njega i sve njegove do danas zovu Grcima. Između dva rata njegovi sinovi Jovan i Vasilije pretvorili su vodenicu u mlin. Godine 1938. kupili su nove mašine, pa i elektroturbinu. Onakvu kakve su ugrađene na Đetinji i kod Vučja. Davali su i gradu struju za uličnu rasvetu.

Posle Drugog svetskog rata mlin je konfiskovan, radio jedno vreme pa napušten. Razgrađivao je i odnosio što je mogao ko je stigao. Pre četiri godine Dejan je rešio da obnovi dedovinu. Izgradio je mini-centralu, prvu takve vrste na Toplici. Već dve godine daje EPS-u oko 100 kilovata struje, iz dve turbine, a uskoro će, reče, biti i treća.

– Ušao sam u trag i našoj staroj turbini. Ona je odneta u Sokobanju, a odatle u Sloveniju. Pokušavao sam da je otkupim, ali teško ide. Drže je kao eksponat u muzeju „Litostroja". A voleo bih da ovde i ja napravim mali kutak starina – kaže sa čežnjom Dejan Đorđević.

Dragan Borisavljević

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Plastične boce ukočile hidrocentralu

Izvor: MySerbia.net, 03.Apr.2009, 16:37

Dejan Đorđević, vlasnik mini-hidrocentrale na reci Toplici, muku muči sa otpadom zbog koga već nekoliko dana ne proizvodi struju. Zbog nagomilanog otpada hidrocentrala ne radi već nekoliko dana. U opštini su mi rekli da očekuju pare od Republike za akciju „Očistimo Srbiju“. Nedavno je osnovan...

Nastavak na MySerbia.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.