Izvor: novanasarec.org.rs, 25.Dec.2016, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI KORAK KA IZGRADNJI KONCERTNE DVORANE

PRVI KORAK KA IZGRADNJI KONCERTNE DVORANE


Potpisan sporazum o partnerstvu u okviru programa prekogranične saradnje IPA Bugarska Srbija od 2014. do 2020. godine



Projekat izgradnje koncertne dvorane u Domu vojske vredan je 300.000 evra, učešće grada Leskovca iznosilo bi 45.000 evra, i trebalo bi, ukoliko marta sledeće godine bude prihvaćen, da se realizuje u neredne dve godine



Grad Leskovac je sa bugarskom opštinom Elin Pelin poptisao sporazum o partnerstvu u okviru programa prekogranične saradnje IPA Bugarska Srbija od 2014. do 2020. godine.

Reč je o projektu „Stvaranje boljeg ambijenta za obrazovanje i razvoj mladih u pograničnom regionu“, a projekat se odnosi na izgradnju koncertne dvorane u Leskovcu kao i izgradnju muzičke sale u osnovnoj školi „Stefan Stefanovi“ u Elin Pelinu.

-Ovo je prvi korak u kanidovanju programa grada Leskovca kako bi se obezbedila sredstva za izgradnju koncertne dvorane u iznosu od 300.000 evra. Uz izgradu projekte dokumentacije za uređenje Doma vojske, učešće grada Leskovca u ovom projektu bilo bi 15 procenata, odnosno 45.000 evra, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović povodom potpisivanja sporazuma u Bugarskoj.

Nosilac projekta je grad Leskovac, a korisnik koncertne dvorane biće Muzička škola „Stanislav Binički“.

-Za ovaj projekat dobili smo podršku Ambasade Republike Srbije u Bugarskoj, koju nam je preneo lično ambasador Vladimir Đurgus. On je primio našu delegaciju i u razgovoru nam je ukazao na sve pozitivne elemente realizacije ovakvih projekata koji su od interesa za Srbiju i Bugarsku. Ovaj projekat bi trebalo da se realizuje u naredne dve godine i podrazumeva dobijanje bespovratnih sredstava, istakao je Cvetanović.

O potrebi da Leskovac ima koncertnu dvoranu priča se dugi niz godina, a potpisivanjem ovog sporazuma načinjen je prvi korak ka realizaciji tog cilja, rekla je direktorka Muzičke škole Biljana Miljković.

-Nadam se da će ovaj projekat biti realizovan do kraja, s obzirom da su nas ambasador i ostali uvaženi ljudi ubedili da pre svega spaja kultura. Svi ćemo se truditi da ovaj projekat realizujemo u potpunosti, rekla je ona.

Delegaciju grada Leskovca činili su gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koordinator projekta i član Gradskog veća Božidar Vučković i Biljana Miljković, direktorka Muzičke škole „Stanislav Binički“.

Inače, opština Elin Pelin nalazi se u sofijskoj oblasti, a dobila je ime po čuvenom bugarskom piscu Elinu Pelinu.

Na pitanje novinara Nove Naše reči da li je projekat prošao, ili će tek da se konkuriše, odgovorila je direktorka Miljković:

-Da bi se uopšte krenulo u realizaciju projekta moramo da potpišemo partnersvo. Mi smo do sada tražili partnera, da bi imali realizaciju i sa bugarske, i sa srpske strane. Obzirom da smo u pograničnoj zoni sa opšinom Elin Pelin, ovo su naši prvi koraci, mi smo tek krenuli u neku priču, a šta će biti do kraja, videćemo. Ovo su novi projekti koji bi trebalo do marta 2017. da budu predati. Očekujemo da će ovaj projekat sledeće godine proći.

Na pitanje da li grad ima stručne ljude koji će raditi na izradi projekta, Cvetanović je odgovorio da „Leskovac ima postojeće kadrove takvi kakvi jesu, i zbog toga ne može da se formira jaka ekipa stručnjaka koji bi radili na izradi projekta“.

-Naše usmerenje je da imamo energiju i želju da realizujemo upravo koncertnu dvoranu koja nedostaje Muzičkoj školi, koja je rasadnik talenata. Napravili smo već prvi korak, sporazum sa parterima, koji takođe kandiduju projekat za 300.000 evra, uradili smo sve blagovremeno, kako bismo mogli da u budžetu, koji će u decembru biti projektovan, da predvidimo tih 45.000 evra za sledeću godinu. Tako ćemo stvoriti sve preduslove da se projekat realizuje, a Direkcija će uraditi projektu dokumentaciju za adaptaciju Doma vojske. Na građevinske radove će da ide oko 250.000 evra, a ako je to nedovoljno mi ćemo već u 2018, godini da bismo završili salu, da uložimo možda i dodatna finansijska sredstva. Mi ćemo sve uslove ispuniti i imaćemo zakonsku osnovu da nam taj novac bude odobren, rekao je Cvetanović.

Na pitanje Nove Naše reči da li je završena čitava procedura oko priznavanja troškova, kada je reč o projektu koji je realizovan pre dve godine preko IPA programa, da li su prošle sve provere, kako Minustarstva finansija našeg, kao i u Sofiji, i da li će novac koji je grad uložio biti vraćen, Cvetanović je odgovorio:

-To ćete da pitate u Agenciji za lokalni ekonomski razvoj.

Na pitanje da li je poznato odogovornim za projekat da se nikada ne odobrava budžet koji je tražen, već uvek dolazi do revizije i smanjivanja sredstava, Cvetanović je rekao:



-Hvala na edukaciji, zato i planiramo 45.000 evra za učešće u tom projektu.

Nastavak na novanasarec.org.rs...






Povezane vesti

Na turniru “Više od igre” pobednici košarkaši iz vojske

Izvor: juGmedia, 25.Dec.2016

LESKOVAC – Centar za obuku u saradnji sa Leskovačkim savezom sportova, u sali OŠ “Petar Tasić“, održao je  Novogodišnji košarkaški turnir “Više od igre“, na kome je upravo vojna ekipa osvojila prvo mesto...Učešće nsu inače i ekipe Košarkaškog kluba ,,Hisar“ iz Leskovca i Udruženja...

Nastavak na juGmedia...