Od petka generalni štrajk!

Izvor: S media, 26.Jan.2011, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od petka generalni štrajk!

Predstavnici Vlade Srbije i četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti nisu danas na pregovorima u Beogradu postigli dogovor, pa će sindikati u petak početi najavljeni štrajk, rekli su Beti predstavnici sindikata.

Predstavnici Vlade Srbije i sindikata u oblasti obrazovanja danas nisu postigli dogovor, pa su sindikati najavili da će gotovo sve škole u Srbiji od petka, 28. januara, biti u nekom od oblika protesta.

Škole članice Unije sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prosvetnih radnika Srbije , Sindikata radnika u prosveti Srbije i granskog sindikata "Nezavisnost" u petak će potpuno obustaviti rad, dok će Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) započeti zakonsku obustavu rada, sa časovima od 30 minuta.

Ministar Obradović rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima sindikata, da vlada nije mogla da prihvati zahteve prosvetara jer bi njihovo ispunjavanje izazvalo rast inflacije i dovelo do makroekonomske nestabinosti.

Vlada je spremna da isplati jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. godinu, i zaostale otpremnine, sa čime su se sindikati složili, rekao je Obradović navinarima nakon sastanka i istakao da je vlada predložila da se o mogućnostima poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika sa sindikatima razgovara krajem aprila.

Predstavnici sindikata rekli su novinarima nakon sastanka da im "vlada praktično nije ponudila ništa", odnosno da je izražena samo spremnost da se isplate jubilarne nagrade i otpremnine, što je, kako su rekli, vlada po zakonu obavezna.

Predsednik USPRS Leonardo Erdelji rekao da je ministar Obradović preuzeo na sebe obavezu da preispita koji su to policajci prethodnih dana ulazili u škole, dodajući da je to posao inspekcije rada.

"Od 1.830 škola, oko 1.600 ustanova biće u štrajku, ne racunajući specijalne škole, škole na Kosovu...", rekao je predsednik SOS Branislav Pavlović.

Premijer Mirko Cvetković i ministri prosvete i finansija, Žarko Obradović i Diana Dragutinović, poručili su u razgovoru s predstavnicima sindikata prosvete da su njihovi zahtevi za dodatnih 20 milijardi dinara nerealni i da bi to dovelo do enormnog povećanja javne potrošnje, makroekonomske nestabilnosti i rasta inflacije.

Tri sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije - najavili su da će, ukoliko sa Vladom ne bude postignut dogovor, u petak, 28. januara, biti organizovana potpuna obustava rada u oko 1.500 škola.

Članovi Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" počeli su štrajk skraćenjem časova na 30 minuta u ponedeljak, 24. januara, a ostala tri sindikata su najavili proteste od petka.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao da je danas u štrajku 279 škola u Srbiji, u kojima je nastava skraćena na 30 minuta.

On je rekao i da su sindikati dobili telefonski poziv na današnje razgovore, da ne znaju s kim će razgovarati, ali da im je iz Vlade Srbije poručeno da nema novca za njihove zahteve.

Četiri reprezentativna sindikata dostavila su Ministarstvu prosvete proračun za njihove zahteve, po kome je potrebno izdvojiti 20 milijardi dinara više nego što je to predvidjeno budžetom za obrazovanje.

Oni traže da plate prosvetnih radnika na kraju godine budu veće za 24,5 odsto, za šta je potrebno dodatnih osam milijardi dinara. Za isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine potrebna je jedna milijarda, kao i 300 miliona dinara za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete.

Sindikati traže i da odmah počnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Časovi i danas skraćeni na 30 minuta

Preostalih 10,7 milijardi dinara sindikati traže za socijalni program i poboljšanje uslova rada, odnosno za investiranje u oblast obrazovanja.

Ministarstvo prosvete je predvidelo 114 milijadri dinara u budžetu, a sindikati traže da sredstva za prosvetu budu 134 milijade dinara.

Tri sindikata, Nezavisnost, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije, najavila su potpunu obustavu rada od 28. februara, dok Sindikat obrazovanja Srbije predlaže skraćenje nastave na 30 minuta, a ne potpunu obustavu rada.

(Agencije)
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popodne nastavak pregovora sa prosvetarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2011

BEOGRAD -..Četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika dobili su poziv da danas u 16 sati dođu u zgradu Vlade Srbije na razgovore o njihovim zahtevima, pred najavljenu potpunu obustavu rada u petak, 28. januara...Članovi Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" počeli su...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Pregovori prosvetara i Vlade

Izvor: RTS, 26.Jan.2011

Sindikati prosvetnih radnika dobili poziv od Vlade Srbije da u 16 sati dođu na razgovore o zahtevima za poboljšanje njihovog materijalnog položaja. Za sada postignuta saglasnost samo o isplati jubilarnih nagrada i otpremnina. ..U pojedinim školama, časovi i danas traju po trideset minuta. To je,...

Nastavak na RTS...

U petak u nekim školama potpuna obustava nastave

Izvor: Blic, 26.Jan.2011

U petak će u školama članicama Sindikata obrazovanja biti skraćeni časovi na 30 minuta, dok će nastava biti potpuno obustavljena u onim školama u kojima rade članovi Granskog sindikata “Nezavisnost“, Sindikata prosvetnih radnika Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. ..- Časovi...

Nastavak na Blic...

Još jedan sindikat se pridružuje štrajku prosvetara

Izvor: SrbijaNet.rs, 26.Jan.2011

Vlada Srbije spremna je da za zahteve sindikata u oblasti obrazovanja ponudi dodatne četiri milijarde dinara, rekao je danas predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije (GSPRS) "Nezavisnost" Tomislav Živanović i istakao da ta sredstva nisu dovoljna. Mi tražimo oko 20 milijardi dinara,

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Štrajk prosvetara počinje u petak

Izvor: Rasina.net, 26.Jan.2011

U petak 28. januara u svim školama Rasinskog okruga koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije počeće potpuna obustava rada do ispunjenja zahteva koji su blagovremeno dostavljeni ministru prosvete rečeno je na konferenciji za novinare ovog sindikata koji ima većinsko članstvo u...

Nastavak na Rasina.net...

Škole nastavljaju štrajk

Izvor: Mondo, 26.Jan.2011

Predstavnici Vlade Srbije i četiri sindikata zaposlenih u prosveti nisu danas postigli dogovor, pa će sindikati u petak početi najavljeni štrajk.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.