Nastavljena blokada pruge

Izvor: B92, Beta, 19.Nov.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljena blokada pruge

Lapovo -- Radnici privatizovanog Građevinsko-industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova nastavili su blokadu međunarodne pruge Beograd-Niš u stanici Varoš Lapovo.

Kako je za B92 rečeno u sindikatu tog preduzeća, celodnevna blokada se nastavlja pošto nije pronađeno rešenje za ispunjenje njihovih zahteva. O zahtevima radnika juče je održan sastanak u Ministarstvu rada, gde je direktoru "Prvog maja" Velimiru Radenoviću saopšteno da nema para za kredit iz kog je trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da budu isplaćena dugovanja radnicima i pokrenuta proizvodnja.

Radnici građevinskog kombinata "Prvi maj” već šesti dan blokiraju prugu u Lapovu zahtevajući isplatu zarada i uplatu doprinosa. Podršku u protestu su im pružili radnici kragujevačkog "22.Decembra", grupa zaposlenih u fabrici "Zastava Oružje”, kao I bivši radnici "Kraguja” iz Batočine koji je u stečaju.

Pošto su još jednu noć proveli na železnicckim šinama odluccni da ne odstupe do ispunjenja zahteva, radnici građevinskog kombinata "Prvi maj” iz Lapova danas su se oprostili od patrijarha Pavla uz molitvu i upaljenje sveće.

Ni posle šest dana blokade radnici tvrde da se niko od nadležnih ministara nije pojavio kako bi pocceli pregovore, mada se nadaju da bi se to moglo danas dogoditi.

Međunarodna pruga Beograd – Niš neće biti deblokirana sve dok se radnicima tog preduzeća ne uplate zarade, poveže radni staž i omogući da uz socijalni program napuste kombinat. Podršku zaposlenima u protestu danas su pružili I radnici nekoliko drugih preduzeća.

Predstavnici Samostalnog sindikata Kragujevca tvrde da su zahtevi radnika "Prvog maja” potpuno opravdani ali da probleme treba suštinski rešavati.

Radnici u protestu očekuju podršku zaposlenih iz još nekoliko preduzeća ukoliko uskoro ne počnu pregovori, a deblokada pruge je, kako tvrde, moguća samo po ispunjenju zahteva.

Marković: Blokada dok se ne ispune zahtevi

Predsednik sindikata privatizovanog "Prvog maja" Novica Marković rekao je da su radnici odlučni da nastave blokadu pruge dok se ne pronađe rešenje za njihove zahteve.

"Na sastanku direktora GIK-a Velimira Radenovića i ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića, koji je održan juče u Beogradu, rečeno je da nema para za kredit iz kojeg bi se namirila potraživanja radnika, socijalni program i pokrenula proizvodnja", naveo je je Marković.

Privatizovano preduzeće GIK "Prvi maj" ne radi od decembra 2008. godine, a poslodavac radnicima duguje 10 plata i doprinose.

Radnicima je poslednji put isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od po pet hiljada dinara koju je obezbedila država posle višemesečnog štrajka i tri blokade pruge.

Radnici su zbog neispunjenih obećanja Vlade Srbije organizovali sedmočasovnu blokadu pruge u petak i ponedeljak, a od utorka je blokada celodnevna.

Preduzeće GIK "Prvi maj", u kome je zaposleno 254 ljudi, prodato je 2006. godine za 82 miliona dinara.

Radnicima kombinata "Prvi maj" juče su se pridružili i radnici batočinskog društvenog preduzeća "Kraguj”, koje je u stečaju. Oni zahtevaju isplatu 22 zaostale zarade i razgovor sa predstavnicima nadležnih ministarstava radi prevazilaženja problema.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak blokade pruge u Lapovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Nov.2009, 20:30

Radnici privatizovanog Građevinsko industrijskog kombinata "1. maj" iz Lapova nastaviće i noćas blokadu međunarodne pruge Beograd-Niš u stanici Varoš, Lapovo. Agenciji Beta je u sindikatu tog preduzeća rečeno da će blokada biti nastavljena pošto ni danas nije pronađeno rešenje za ispunjenje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nastavljena blokada pruge Beograd - Niš, milionska šteta

Izvor: Press, 18.Nov.2009

Radnici preduzeća GIK „Prvi maj" već dva dana blokiraju saobraćaj na pruzi Beograd - Niš, nezadovoljni lošom situacijom u firmi. Svaki dan blokade ove međunarodne saobraćajnice košta „Železnice Srbije" deset miliona dinara, saopštilo je ovo javno preduzeće. ...

Nastavak na Press...

Pruga Beograd - Skoplje i dalje blokirana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Nov.2009

Višednevni protest radnika građevinskog industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova blokirao saobraćaj na pruzi Beograd – Skoplje, vozovi se gomilaju, a šteta se povećava

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Nastavlja se blokada pruge kod Lapova

Izvor: S media, 19.Nov.2009

Radnici Gradjevinsko industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova proveli su i drugu noć na pruzi Beograd-Niš u stanici Lapovo Varoš, a blokadu pruge su nastavili i jutros, izražavajući protest zbog neizmirenih potraživanja i zastoja proizvodnje. ..Radnici su zbog neispunjenih obećanja Vlade...

Nastavak na S media...

Nastavlja se blokada pruge kod Lapova

Izvor: NaDlanu.com, 19.Nov.2009

KRAGUJEVAC, 19. novembra 2009. (Beta) - Radnici Građevinsko industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova proveli su i drugu noć na pruzi Beograd-Niš u stanici Lapovo Varoš, a blokadu pruge su nastavili i u četvrtak ujutro, izražavajući protest zbog neizmirenih potraživanja i zastoja proizvodnje....

Nastavak na NaDlanu.com...

Privremena deblokada pruge

Izvor: Večernje novosti, 19.Nov.2009

Radnici "Prvog maja" iz Lapova privremeno prekinuli blokadu pruge na međunarodnom koridoru. Dug radnicima oko 65 miliona, a šteta JP "Železnice" dostigla 47 miliona dinara

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.