Nastavlja se blokada pruge  kod Lapova

Izvor: S media, 19.Nov.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se blokada pruge kod Lapova

Radnici Gradjevinsko industrijskog kombinata "Prvi maj" iz Lapova proveli su i drugu noć na pruzi Beograd-Niš u stanici Lapovo Varoš, a blokadu pruge su nastavili i jutros, izražavajući protest zbog neizmirenih potraživanja i zastoja proizvodnje.

Radnici su zbog neispunjenih obećanja Vlade Srbije organizovali sedmočasovnu blokadu pruge u petak i ponedeljak, a od utorka je blokada celodnevna.

Predsednik sindikata privatizovanog "Prvog maja" Novica Marković rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je agenciji Beta da su radnici odlučni da nastave blokadu pruge dok se ne pronadje rešenje za njihove zahteve.

"Na sastanku direktora GIK-a Velimira Radenovića i ministra za rad isocijalnu politiku Rasima Ljajića koji je održan juče u Beogradu, rečeno je da nema para za kredit iz kojeg bi se namirila potraživanja radnika, socijalni program i pokrenula proizvodnja", kazao je Marković.

Naveo je da su radnici razočarani izjavama ministra Ljajića koju prenosi današnja štampa i u kojima on demantuje da su "Prvom maju" letos data obećanja o kreditu.

"Mogu i sam da posvedočim, kao jedan od trojice predstavnika Štrajkačkog odbora koji je prisustvovao sastanku sa ministrom, a bio je prisutan i predsednik opštine Lapovo, da smo usmeno dobili takva obećanja", rekao je Marković.

Privatizovano preduzeće GIK "Prvi maj" ne radi od decembra 2008. godine, a poslodavac radnicima duguje 10 plata i doprinose.

Radnicima je poslednji put isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od po 5.000 dinara koju je obezbedila država posle višemesečnog štrajka i tri blokade pruge.

Preduzeće GIK "Prvi maj", u kome je zaposleno 254 ljudi, prodato je 2006. godine za 82 miliona dinara.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.