Odblokirana pruga Beograd-Niš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2009, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odblokirana pruga Beograd-Niš

KRAGUJEVAC - Pruga Beograd-Niš, na kojoj su protestovali radnici Građevinsko industrijskog kombinata (GIK) "1. maj" iz Lapova, odblokirana je večeras posle pregovora predstavnika radnika, Vlade i lokalne samouprave Lapovo.

Predsednik opštine Lapovo Dragan Zlatković rekao je novinarima da su na pregovorima pronađena rešenja za zahteve radnika i da je pruga odblokirana, ali da će se predstavici radnika večeras u Beogradu sastati sa potpredsednikom Vlade Ivicom Dačićem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gde očekuju potvrdu postignutog dogovora.

U suprotnom, najavili su da će ponovo blokirati prugu, dodao je on.

Na sastanak u Beograd oko 21 čas otputovali su predsednik sindikata GIK-a Novica Marković, predsednik opštine Lapovo Dragan Zlatković i predsednik Samostalnog sindikata gradevinarstva Šumadijskog i Raškog okruga Radojica Arsenijević.

Poništenje privatizacije ili socijalni program

Prema rečima Zlatkovića, u zgradi opštine Lapovo večeras su vođeni višečasovni pregovori delegacije radnika sa pomoćnikom potpredsednika Vlade Ivice Dačića, Ivicom Tončevim.

"Utvrđene su dve varijante za rešavanje problema u GIK-u. Prva, da se poništi privatizacija i preduzeće podržavi uz rešavanje pitanja isplate dugovanja radnicima, a druga da radnici odu na tržište rada uz socijalni program, odnosno da im se isplati po deset prosečnih bruto zarada", kazao je Zlatković.

Prema njegovim rečima, ako se raskine kupoprodajni ugovor, država bi preuzela obavezu da nađe strateškog partnera, a radnici bi imali mogućnost da nastave da rade u preduzeću.

Dogovor 5. decembra

Dogovoreno je takođe da se narednog utorka formira radna grupa Vlade Srbije za rešavanje problema GIK-a, dodao je Zlatković.

Predsednik sindikata GIK-a Novica Marković rekao je da se traži i da postignuti dogovor sa nadležnima bude potpisan 5. decembra, odnosno da njegova realizacija počne 10. decembra.

Radnici GIK-a su pet dana blokirali prugu Beograd-Niš u stanici Varoš-Lapovo, jer, kako kažu, nadležna ministarstva nisu ispunila njihove zahteve po dogovoru koji je postignut letos.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.