Nastavak štrajka prosvetnih radnika

Izvor: Politika, 27.Mar.2011, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak štrajka prosvetnih radnika

BEOGRAD – Prosvetni sindikati još nisu dobili poziv od Vlade Srbije da nastave razgovore, pa će sutra nastaviti štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, izjavio je danas predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost” Tomislav Živanović.

Živanović je rekao da su već istekli svi rokovi za nastavak pregovora, ali da sindikati očekuju poziv ministarstva prosvete i nauke i Vlade Srbije, kao i da su spremni za razgovore u bilo kom trenutku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„Ako ne stigne taj poziv, razmotrićemo šta i kako dalje, situacija je veoma ozbiljna”, poručio je Živanović.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata - Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost” i Sindikata radnika u prosveti, predali su u petak vladi i ministarstvu prosvete predlog sporazuma od devet tačaka zahtevajući da svi kojima je zarada umanjena zbog štrajka dobiju taj novac do 28. marta.

Sindikati traže da izmene Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima budu usvojene do 31. maja, kao i da se u aprilu i oktobru izvrše korekcije zarada prosvetnih radnika od ukupno 10 odsto.

Zahteva se i da izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja budu donete do 30. septembra i da otpremnine zaposlenima koji su otišli u penziju budu isplaćene do 31. marta.

Prosvetni sindikati od Vlade Srbije traže da im se isplate i jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu, prema predlogu sporazuma do kraja juna, a nagrade za 2011. do kraja tekuće godine.

Predloženo je i da ministarstvo prosvete i nauke zajedno sa sindikatima formira radnu grupu za praćenje sprovođenja sporazuma.

U poslednjoj tački predloženog sporazuma navodi se i da bi se potpisivanjem ovog dokumenta stekli uslovi za prekid štrajka prosvetnih radnika koji traje od 28. januara ove godine.

Iz ministarstva prosvete i nauke je poručeno da će predlog sporazuma razmotriti ministar Žarko Obradović i premijer Mirko Cvetković, a iz kabineta premijera sindikatima će biti upućen poziv na razgovore kada se sagledaju mogućnosti za potpisivanje i realizaciju ponuđenog sporazuma.

Beta

objavljeno: 27/03/2011
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavlja se štrajk prosvetnih radnika

Izvor: EMportal, 27.Mar.2011

Prosvetni sindikati još nisu dobili poziv od Vlade Srbije da nastave razgovore, pa će sutra nastaviti štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, izjavio je danas predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost Tomislav Živanović.

Nastavak na EMportal...

Nastavak štrajka prosvetnih radnika

Izvor: B92, 27.Mar.2011

Beograd -- Prosvetni sindikati još nisu dobili poziv od Vlade Srbije da nastave razgovore, pa će sutra nastaviti štrajk skraćenjem časova na 30 minuta...Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost Tomislav Živanović kaže da su već istekli svi rokovi za nastavak pregovora,...

Nastavak na B92...

Obradović za sutra najavio razgovor sa sindikatima prosvete

Izvor: Blic, 27.Mar.2011

BEOGRAD - Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović najavio je večeras da će sutra uveče razgovarati sa predstavnicima sindikata o prekidu štrajka prosvetnih radnika i iznalaženju rešenja za njihove zahteve u vezi materijalnog položaja, ističući da Vlada "ima sluha" za njihove zahteve..."Nadam...

Nastavak na Blic...

Časovi u školama i dalje samo po 30 minuta

Izvor: Blic, 28.Mar.2011, 02:00

BEOGRAD - Tri prosvetna sindikata nastaviće danas štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta jer, kako kaže predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji, Vlada Srbije još nije odgovorila na njihove zahteve. ..Predstavnici tri reprezentativna sindikata predali su u petak Vladi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.