Na Pravnom fakultetu mirno, novi protest popodne

Izvor: Politika, 09.Okt.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Pravnom fakultetu mirno, novi protest popodne

Novi zbor studenata zakazan za 15 časova. Uprava: neke zahteve nije moguće ispuniti zbog zakonskog ograničenja, a drugi su već ispunjeni; Pravni fakultet jedan od najjeftinijih

 Na Pravnom fakultetu u Beogradu koji je juče u popodnevnim časovima blokiran, trenutno nema studenata u protestu, a novi zbor studenata je zakazan za 15 časova. Kako nam je rečeno u dekanatu fakulteta, jutros je grupa od desetak studenata pokušala da prekine predavanja brucošima, ali nisu uspeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u tome.

– U ovom trenutku se predavanja normalno odvijaju u svim amfiteatrima, uključujući i „peticu” u kojoj su juče protestovali studenti. Dekan je raspoložen za razgovor, ali uprava mora da zna ko su njihovi predstavnici, jer su prvo prihvatili da se obustavi protest, a onda smo čuli za novi zbor – rekao je oko 13 časova za naš list Dragiša Potić, šef Centra za izdavaštvo i informisanje beogradskog Pravnog fakulteta.

On objašnjava da oko nekih zahteva ne može da se razgovara jer su zakonom ograničeni i da su izašli u susret studentima i produžili „oktobar dva”. Kako objašnjava. ispitni rok „oktobar 2” nije dozvoljen prema propisima, jer bi predstavljao sedmi ispitni rok, da je to saopšteno studentima još u januaru 2015. godine, a da će pored toga postojati i tzv. apsolventski novembarski i decembarski rok, što ukupno čini devet ispitnih rokova.

Potić kaže i da među studentskim zahtevima ima mnogo ličnih i da nije tačno da su se protestu pridružili brucoši, jer su predavanja danas puna.

Dekan prof. dr Sima Avramović tvrdi da u ovom protestu učestvuju i studenti sa drugih fakulteta, da je od devet zahteva šest već ispunjeno i da je činjenica da ovu grupu studenata nije podržao Studentski parlament.

Akademci su juče rekli da će ostati na fakultetu do ispunjenja zahteva i tvrde da ih je desetak i prespavalo u zgradi. Na ulaznim vratima fakulteta je okačen transparent „Sprečimo pljačku”, a unutar fakulteta je ispisano „Studiranje je pravo svih, a ne samo bogatih”, „Mi smo studenti, a ne klijenti” i slično...

Studenti između ostalog traže da cena boda za već odslušane ispite bude 750 umesto 1.200 dinara, „otključavanje” ispita sa smera i izbornih predmeta od novembarski roka za apsolvente i studente koji su overili VIII semestar, pravo nezavisnog polaganja odslušanih ispita koji nisu međusobno povezani, umesto sadašnjeg sistema po kome se moraju položiti svi ispiti sa prethodne godine studija i drugo...

U iščekivanju zbora studenata, fakultet je saopštio daje školarina na Pravnom fakultetu jedna od najnižih na grupaciji društveno-humanističkih nauka i iznosi 91.000, da nije menjana četiri godine, da su u nju uključeni i udžbenici u vrednosti od oko 15.000 dinara, kao i da se svake godine materijalno ugroženim studentima odobrava oslobađanje od dela školarine, a velikom broju omogućava plaćanje školarine u više rata. Osim toga, fakultet dodeljuje 100 stipendija svojim najboljim studentima iz sopstvenih sredstava

S. Gucijan

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.