Mitropolit Porfirije održao pomen u crkvi kod Jasenovca

Izvor: Blic, 22.Apr.2016, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolit Porfirije održao pomen u crkvi kod Jasenovca

Srpska pravoslavna crkva održala je danas, na godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša, liturgiju i pomen za stradale u Jasenovcu i Mlaki.

U crkvi Svetog proroka Ilije u selu Mlaka, pored Jasenovca, liturgiju su služili mitropolit zagrebački Porfirije, vladika slavonski Jovan i umirovljeni vladika Atanasije.

Liturgiji su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ministar kulture i prosvete Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dane Malešević, predstavnici Srpskog narodnog veća predvođeni Miliradom Pupovcem, predstavnici Srba u županiji sisačko-moslovačkoj.

Mitropolit Porfirije rekao je da neće sabirati i oduzimati žrtve, kao i da je relativizacija bilo čega, a naročito zla, veći greh od greha onih koji su živote uzimali.

Pročitajte još

- Svaka vrsta relativizacije zla koji se ovde desio, ili bilo gde u svetu, nije ništa drugo nego veći greh od onoga koji su počinili zločinci, zato što ničim uslovljeni, ničim izazvani, oni koji pokušavaju da minimiziraju i relativizuju zlo ustvari daju signal da je to dobar put, da nije loše činiti zlo, samo je važno na koji način ga maskirati - rekao je mitropolit.

On je rekao da su na današnji dan pre mnogo godina ljudi na tom mestu, protiv svake nade, imali čvrstu nadu i da su ona i život pobedili.

Mitropolit Porfirije je naveo da mesta poput Jasenovca treba da pobude u ljudima pokajanje, ljubav i molitvu, kao i podstrek da svakog dana budemo bolji od sebe i da znamo da nada uvek otvara put.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.