Hvale digitalne, a koriste živine toplomere

Izvor: Politika, 27.Dec.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hvale digitalne, a koriste živine toplomere

Najprecizniji su toplomeri sa živom, ali oni su potrebni isključivo lekarima, kažu u Agenciji za lekove i medicinska sredstva

Kada mu je troipogodišnja ćerka dobila temperaturu, Aleksandar M. je požurio u privatnu apoteku da kupi toplomer. Kupio je digitalni, jer od 5. jula, odlukom Agencije za hemikalije o zabrani korišćena živinih toplomera, jedino se digitalni mogu naći u rafovima apoteka.

Međutim, digitalni toplomer je pokazivao da dete čas ima temperaturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 38, 3 stepena Celzijusa, čas 37,9, pa roditelji nisu znali da li da daju neki lek za obaranje temperature. Dilemu su rešili tako što su od komšinice pozajmili klasični toplomer sa živom, koji je izmerio bez greške – 39,3 stepena Celzijusa.

Aleksandar M. nije jedini koji je primetio razliku u merenju temperature digitalnim toplomerom. Poslednjih meseci mnogi naši sugrađani posumnjali su u preciznost ovih toplomera, a oni stari, sa živom, sve češće se traže.  

........................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 28. decembra. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Olivera Popović

objavljeno: 28.12.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Toplomeri sa živom - precizni i zabranjeni

Izvor: Mondo, 28.Dec.2011, 14:46

Najprecizniji su toplomeri sa živom, ali oni su potrebni isključivo lekarima, kažu u Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Ipak, događa se da digitalni toplomeri ne pokažu povišenu temperaturu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.