GUVERNER TVRDI DA ĆE SE INFLACIJA SMANJITI

Izvor: Kurir, 14.Mar.2011, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GUVERNER TVRDI DA ĆE SE INFLACIJA SMANJITI

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je da će najavljeno poskupljenje struje od 1. aprila za jedan odsto uvećati inflaciju, ali da centralna banka ne odustaje od cilja da rast cena do kraja godine bude maksimalno šest odsto.

Šoškić je na konferenciji za novinare kazao da na rast inflacije čiji je međugodišnji rast dostigao 12,6 odsto, najviše utiče rast cena hrane, čija se stabilizacija očekuje sredinom ove godine.

Prema računici >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << NBS, učešće cena nafte u ukupnoj inflaciji je 4,2 odsto, tako da kretanja cena tog energenta na svetskim tržištima neće imati uticaj na inflaciju u Srbiji kao poskupljenja hrane čiji je udeo 37,8 odsto u ukupnoj inflaciji.

Šoškić je istakao da je najvažnije da se inflacija na srednji rok vrati u predviđene okvire i da nije važno u kom će se mesecu rast cena približiti ciljanoj stopi.

"NBS će u saradnji sa Vladom Srbije nastojati da održi nisku inflaciju uz relativnu stabilnost kursa", rekao je Šoškić.

NBS u budžet uplaćuje 4,2 milijarde dinara

Guverner Šoškić je najavio da će centralna banka u budžet Srbije uplatiti oko 4,2 milijarde dinara po osnovu dobiti u 2010. godini. U budžet za 2010. godinu NBS je uplatila dobit od 2,4 milijarde dinara.

Šoškić nije hteo da odgovori na pitanje da li je sa bivšom ministarkom finansija Srbije Dianom Dragutinović razgovarao o njenom angažovanju u NBS, gde je do sredine 2008. godine, kad je postala ministar, bila viceguverner.

"Ako se dese kadrovske promene u NBS o tome ću obavestiti javnost", rekao je Šoškić.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Maksimum inflacije do aprila

Izvor: B92, 14.Mar.2011

Beograd -- Inflacija će dostići maksimum u martu, ali Narodna banka ne odustaje od cilja da do kraja godine inflacija bude 6 odsto, kaže guverner Dejan Šoškić...Srbiju u naredna tri meseca očekuje najveći rast cena, predviđa Narodna banka Srbije...Poskupljenje hrane, struje i nafte najviše...

Nastavak na B92...

Na kupljenu robu dnevno se žali 20 građana

Izvor: Blic, 15.Mar.2011, 01:15

BEOGRAD - Veliki rast cena, a pogotovo cena hrane, uz mala primanja uslovljava loš materijalni položaj potrošača, rekao je danas predsednik Pokreta potrošača Beograda Petar Bogosavljević. Povodom Svetskog dana potrošača - 15. marta, Bogosavljević je Tanjugu izjavio da potrošači sada upućuju...

Nastavak na Blic...

Proljećni udar viših cijena

Izvor: Capital.ba, 15.Mar.2011

BEOGRAD, U periodu od marta do kraja juna ove godine inflacija će, tvrdi guverner NBS Dejan Šoškić, dostići svoj maksimum. - Samo odluka o povećanju cijene električne energije podići će inflaciju za oko jedan odsto - konstatuje Šoškić, ali i dodaje da je NBS tu korekciju već unijela u projekciju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.